Grupul italian Enel, prezent în România pe segmentul de distribuție, furnizare și producție de energie electrică, intenționează să iasă în 2023 de pe piața din România, a anunţat directorul general al Enel, Francesco Starace, la Milano, la evenimentul anual al companiei, “Capital Markets Day”, potrivit economica.net.
„Activităţile din Europa se vor concentra pe Italia şi Spania, în condiţiile în care vom ieşi din România”, a spus şi Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei.
Citeşte şi: Enel România ar putea fi cumpărat de compania grecească PPC. CEO-ul colosului grecesc a fost şeful Enel
În America Latină, grupul intenţionează să se retragă din Peru şi Argentina, iar unele zone geografice, cum ar fi Australia şi Grecia, se aşteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship, adică împreună cu un partener.
Enel a anunţat că vrea să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi.
Citeşte şi: Află care sunt cele mai bune oferte la gaze naturale în acest moment. ENGIE, E.ON și Enel se află în top
Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023.
Presa din Grecia relata în luna octombrie a acestui an că grupul energetic grec PPC (Power Public Corporation) ar intenționea să cumpere activele grupului Enel din România. Enel a negat ulteriori informația.
Italienii au mai vrut să vândă acum trei ani operațiunile din România dar s-au răzgândit și au anunțat că vor „suprainvesti” în România, dar asta a fost înainte de venirea crizei. PPC are avantajul că actualul CEO a fost șef al Enel România, deci cunoaște foarte bine compania.
Consiliul Suprem de Apărare al Tarii va trebuie sa se exprime cu privire la plecarea Enel din România. Si asta pentru ca vorbim despre o chestiune de securitate națională. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Concurentei.
„Nu vad un motiv de îngrijorare dacă o companie decide sa se retragă din România. În funcţie de cumpărătorul selectat va trebui poate sa fie autorizație de concurenta. Fiind o chestiune de infrastructura strategica, va trebui sa existe și o aprobare din rațiuni de securitate nationala. CSAT va decide pe subiectul acesta, trebuie sa vedem care e partenerul selectat dacă se ajunge la vânzare. Piața de energie trece printr-o perioada dificila, este o criza care afectează și companiile și clienții acestor companii. Guvernul a luat măsuri, în 12 luni au fost patru OUG. Când faci lucrurile în viteza, nu totul iese perfect”, mai spune Bogdan Chiriţoiu.