Procesul încă nu a început încă, iar printre cei interesaţi de activele Enel în România se află fondul australian Macquarie, fondul suveran de investiţii din Singapore (GIC) şi un fond de investiţii din Kuweit specializat în infrastructură, Wren House, scrie ziarul italian.
Reprezentanţii Enel nu au comentat informaţia.
Surse din piaţa românească de energie au declarat pentru Economica.net că tranzacţia, dacă se va face, presupune de fapt vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni la companiile pe care Enel le controlează în România.
„Totul a pornit de la intenţia celor de la Fondul Proprietatea de a lichidiza pachetele lor minoritare. A apărut interes din partea mai multor fonduri de investiţii şi de pensii, care au spus că ar dori să cumpere mai mult decât pachetele FP la aceste companii, dar cu menţiunea ca Enel să rămână acţionar majoritar şi să administreze aceste companii. Fondurile ar vrea să facă un plasament cu un nivel scăzut de risc în companiile Enel, nu să le admninistreze”, au spus sursele citate de Economica.net.
Enel, controlată de stat, deţine o participaţie majoritară în compania spaniolă de utilităţi Endesa şi investeşte în energia verde şi reţele, pentru a compensa criza din domeniul energiei convenţionale.
În România, Enel deţine 78% la E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% la E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii gestionează o reţea de 128.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 15 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi vând aproximativ 10 TWh/an unui număr de circa trei milioane clienţi.