Energia electrică se SCUMPEŞTE. Ministerul Energiei a dispus o serie de măsuri

Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, o platformă a bursei de energie OPCOM – consemnează, joi, cotaţia de 570 lei/MWh pentru 4 august, un maxim care nu a mai fost atins după criza din ianuarie. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că una dintre soluţii la acest puseu ar fi plafonarea preţurilor.
Iulian Tudor
04 aug. 2017, 05:44
Energia electrică se SCUMPEŞTE. Ministerul Energiei a dispus o serie de măsuri

Ca urmare a situaţiei pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde preţurile au atins un nivel ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Ministerul Energiei a dispus o serie de măsuri, arată instituţia într-un comunicat transmis joi.

Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, o platformă a bursei de energie OPCOM – consemnează, joi, cotaţia de 570 lei/MWh pentru 4 august, un maxim care nu a mai fost atins după criza din ianuarie.

În acest context, ministrul Energiei Toma Petcu a avut o serie de întâlniri şi discuţii cu conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Ca urmare a acestora, ANRE s-a angajat să realizeze o analiză a situaţiei şi să propună eventuale metode de intervenţie în piaţă.

Precizăm că, potrivit legii, Ministerul Energiei, poate răspunde într-un asemenea context doar dacă autorităţile responsabile de monitorizarea pieţei fac sesizări şi propuneri în acest sens„, se arată în comunicat.

În plus, Ministerul Energiei a transmis către Consiliul Concurenţei semnalele primite din piaţă privind posibile înţelegeri neconcurenţiale între producători de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă.

Totodată, „Ministerul Energiei va începe o analiză privind cauzele producţiei scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioadă mai mic decât în mod obişnuit. Analiza îşi propune să verifice dacă producţia Hidroelectrica este afectată de debitele reduse ale râurilor interioare sau este cauzată de o exploatare defectuoasă a hidroagregatelor. Precizăm că Ministerul Energiei a cerut în mod constant în toată această perioadă informări privind evoluţia pieţei de energie electrică de la autorităţile care au responsabilităţi de monitorizare şi supraveghere a acesteia„, menţionează instituţia.

Potrivit Ministerului Energiei, din datele furnizate se configurează o serie de factori locali şi regionali care explică situaţia actuală. Aceşti factori constau în:

– Creşterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. În prezent, necesarul de consum este de 7.500-8.000 de MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

– Preţuri similare în regiune. România funcţionează pe o piaţă europeană, având bursa de energie cuplată cu alte pieţe. În acest context, preţurile energiei pe bursă sunt influenţate de cele de pe pieţele cu care România este cuplată.

– Asigurarea consumului intern cu producători mai scumpi. Pe fondul producţiei mai scăzute din hidrocentrale şi al creşterii consumului, România şi-a asigurat necesarul de electricitate cu o contribuţie consistentă în sistem a producătorilor pe cărbune şi gaze, ale căror costuri de producţie sunt mai ridicate.

– Aport infim în sistem al energiei eoliene. Cu câteva excepţii, în cursul lunii iulie energia electrică produsă de centralele eoliene din România a fost nesemnificativă. Precizăm că, în urmă cu o săptămână, când producţia de energie eoliană era semnificativ mai mare, preţul energiei pe bursă a scăzut drastic.

– Contractele de achiziţie de energie ale distribuitorilor au expirat. În acest context, distribuitorii şi-au asigurat necesarul de energie de pe OPCOM, contribuind la creşterea cererii.

– Termocentrală operată de o companie privată, la jumătate din capacitatea de funcţionare.

– Lipsa investiţiilor în modernizări, retehnologizări şi a punerii în funcţiune de noi capacităţi de producere a energiei electrice. În acest sens aducem în discuţie exemplul reactoarelor centralei nucleareletrice de la Cernavodă care s-au oprit neprogramat de mai multe ori în perioada de vară, fapt ce a obligat la găsirea de soluţii alternative pentru asigurarea consumului.

În final, facem precizarea că, dincolo de consumurile mari de energie înregistrate în această perioadă, România este în continuare exportator net de energie. Nivelul exporturilor din primul semestru au fost cu circa 70% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totodată, precizăm că România are capacitatea să-şi asigure fără probleme consumul intern din producţie proprie. Nu în ultimul rând, reamintim că ţara noastră şi-a asumat liberalizarea totală a preţului energiei, acesta fiind primul an în care piaţa este complet liberalizată„, a mai comunicat Ministerul Energiei.

Preţurile energiei tranzacţionate pe OPCOM au început să urce de la sfârşitul lunii iunie, iar specialiştii spun că ar fi mai multe cauze, printre care scăderea la aproape jumătate a debitului Dunării (care afectează producţia şi la Hidroelectrica, şi la Nuclearelectrica), dar şi înghesuiala tot mai mare a furnizorilor pe PZU.

Citeşte şi Ministerul Energiei: Am transmis Consiliului Concurenţei semnalele privind posibile înţelegeri între producătorii de energie

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Stațiunea celebră din România, goală înainte de Paște. Este prima dată în două decenii când se întâmplă asta
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stațiunea din România, unde devii alt om. Natura oferă un spectacol unic
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai