Comisia pentru Drept, ce supervizează situaţia legislaţiei britanice, a confirmat vineri că va recomanda Camerei Comunelor să elimine, printre alte texte, şi două acte normative conţinute în Statutul de la Marlborough, semnat de Henric al III-lea cu 747 de ani în urmă.
Aceste texte fac referire la recuperarea datoriilor, dar alte două legi din acest statut vor fi păstrate, respectiv cele care nu permit arendaşilor să vândă terenurile pe care le ocupă, precum şi interzicerea acţiunilor de răzbunare în cazul neplăţii unor datorii. Aceste două legi din cele 29 conţinute iniţial de statut sunt singurele care vor mai rămâne în vigoare.
Statutul de la Marlborough este unul dintre cele mai vechi texte legislative din Marea Britanie. Chiar şi Carta Magna, ce a precedat Constituţiile moderne, a fost concepută în anul 1215 şi a intrat în vigoare abia în 1297.
Citeşte şi Cele mai BIZARE legi de circulaţie din lume
Comisia pentru Drept propune nu doar abrogarea unor legi vechi, ci şi a unora mai recente, adoptate până în anul 2003, dar care între timp au ajuns să fie depăşite de realităţi. În total se are în vedere eliminarea a 56 de legi, precum şi a 49 de secţiuni ale unor acte normative, ce reglementează chestiuni începând de la marina comercială şi până la posesia câinilor de pază.
Printre textele a căror suprimare este dorită se numără şi unul adoptat în anul 1997 ce autorizează referendumurile pentru transferul unor puteri parlamentelor regionale din Scoţia şi Ţara Galilor.
Comisia menţionată îşi va supune propunerile consultării publice până pe 27 februarie 2015 pentru a se asigura că nu există obiecţii, iar apoi iniţiativa va fi înaintată Camerei Comunelor.