Robert Scott şi echipa sa formată din alţi patru exploratori au plecat din portul Cardiff la bordul corabiei Terra Nova, în 1910, cu scopul de a deveni prima expediţie umană care va ajunge la Polul Sud, informează bbc.co.uk.
Corabia a continuat să funcţioneze şi după eşecul acelei expediţii polare şi s-a scufundat abia în 1943, în largul coastelor Groenlandei. În momentul naufragiului, Terra Nova se afla într-o călătorie organizată cu scopul de a aproviziona cu alimente bazele ştiinţifice din zona Arcticii, însă a fost prinsă de gheţuri. Echipajul de pe Terra Nova a fost salvat de spărgătorul de gheaţă Southwind din Marina de coastă americană.
Ajungând la Polul Sud geografic, în ianuarie 1912, Scott şi echipajul său au descoperit că au fost înfrânţi în această cursă de cucerire a Polului Sud de o echipă norvegiană, condusă de Roald Amundsen.
Toţi cei cinci exploratori britanici de pe Terra Nova au murit pe drumul de întoarcere de la Polul Sud. Trupurile lor neînsufleţite au fost găsite după opt luni de un echipaj trimis într-o misiune de cercetare.
Echipa exploratorilor britanici a devenit ulterior cunoscută sub denumirea „expediţia Terra Nova”.
Epava corabiei Terra Nova a fost descoperită de cercetătorii de la Schmidt Ocean Institute care îşi testau radarul cu ultrasunete instalat la bordul ambarcaţiunii lor, nava R/V Falkor.