Vaporul a stat pe fundul mării vreme de circa două milenii, încărcătura sa datând din perioada 100 î.e.n. și 100 e.n. Naufragiul este, după toate probabilitățile, cel mai mare din Marea Mediterană din acea perioadă.
Epava are 35 de metri, iar încărcătura sa era compusă din 6.000 de amfore. A fost descoperită la o adâncime de aproximativ 60 metri pe fundul mării de pe coasta Kefaloniei, în largul coastei de vest a Greciei.
Descoperirea nu ar fi fost făcută nici azi dacă nu s-ar fi folosit inteligența artificială și tehnici de procesare a imaginilor.
George Ferentinos, de la Universitatea din Patras, este de părere că „Marfa cu amfore, vizibilă pe malul mării, se află într-o stare foarte bună de conservare, iar naufragiul are potențialul de a oferi o mulțime de informații despre rutele de transport maritim, tranzacționarea, arhivarea carenei de amfore și construcția navei în perioada relevantă”.
În general, navele din acea perioadă aveau o lungime de circa 15 metri, aceasta având 30 de metri.
Nu se știe încă ce se va face cu epava. Ferentinos a declarat că extragerea epavei este „o muncă foarte dificilă și costisitoare”. O etapă importantă va fi recuperarea amforelor pentru a afla dacă au fost umplute cu vin, ulei de măsline, nuci, grâu sau orz.
Citește și: