Epidemia s-a declanşat la începutul anului în Guineea, extinzându-se apoi în Liberia şi Sierra Leone, trei ţări vecine unde erau înregistrate pe 23 iulie 1.201 cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit celui mai recent bilanţ realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Agerpres.
Nigeria a anunţat săptămâna trecută primul caz de Ebola pe teritoriul său: un liberian care călătorise cu avionul de la Monrovia la Lagos prin Lome şi care a murit pe 25 iulie.
Compania aeriană panafricană Asky a anunţat la Lome (Togo) suspendarea curselor spre Liberia şi Sierra Leone, ca urmare a decesului liberianului care îi fusese pasager. Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, decizia a fost luată marţi, cu efect imediat, pe durată neprecizată.
Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI, agenţie a ONU) şi OMS urmează să se reunească de urgenţă. „Până marţi dimineaţă (înainte de decizia Asky – n.r.), situaţia creată de Ebola nu afecta aviaţia civilă, dar acum suntem şi noi vizaţi”, a arătat secretarul general al OACI, Raymond Benjamin.
Pentru a stopa propagarea febrei hemoragice, boală contagioasă şi adesea mortală, Federaţia liberiană de fotbal a decis marţi, „cu efect imediat, suspendarea tuturor activităţilor fotbalistice şi a celor conexe pe teritoriul ţării”, a anunţat preşedintele său, Musa Bility.
OMS menţiona în raportul său din 23 iulie că febra Ebola făcuse 129 de victime din cele 249 de cazuri semnalate în Liberia de la începutul anului. Bilanţul nu îl include pe liberianul mort pe 25 iulie în Nigeria, un funcţionar al Ministerului liberian de Finanţe. Instituţia a precizat marţi că cei ce au fost în contact cu victima sunt sub strictă supraveghere, lucrând de acasă până la noi ordine.
Autorităţile sanitare din Sierra Leone, ţară considerată de specialişti „nou epicentru al epidemiei” (525 de cazuri dintre care 224 mortale, potrivit OMS), au anunţat marţi decesul şefului medical al centrului de tratament anti-Ebola din Kenema (est), una din cele mai afectate regiuni.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice şi ţesuturile persoanelor sau animalelor infectate. Febra pe care o provoacă se manifestă prin hemoragii, vărsături şi diaree, rata mortalităţii fiind cuprinsă între 25 şi 90% la om. Nu există până acum niciun vaccin omologat, încheie AFP.
CITEŞTE ŞI: Un medic de top implicat în lupta împotriva epidemiei de Ebola a murit din cauza virusului