Bună seara, domnule doctor Nicoletti, sunt Rocco Xavi, jurnalist la România TV. Vă sun pentru un interviu.
Doctor Nicoletti – Da…
– Vreau să vă pun câteva întrebări în legătură cu criza coronavirus. Pericolul este mare? S-a găsit vreun leac? Poate fi stopată extinderea virusului? Întrebări de acest gen…Înainte de toate, ce este coronavirus?
Doctor Nicoletti – Este un virus care afectează aparatul respirator și care poate provoca importante complicații, până la o rată a mortalității de 5%.
– Care sunt grupele de vârstă expuse acestui risc de deces ?
Doctor Nicoletti – Persoanele cele mai predispuse la deces sunt adulții și vârstnicii. Ca regulă de bază, persoanele care suferă de afecțiuni cronice ale aparatului respirator și cardiovasculare sunt cele mai afectate de acțiunea virusului. Nu e, însă, obligatoriu ca oricărui om afectat de virus să-i fie și afectat sistemul imunitar.
– Să înțeleg că persoanele cele mai expuse sunt cele în vârstă de peste 60 de ani?
Doctor Nicoletti – Da, pentru că, în general, aceste persoane suferă de afecțiuni cronice, au probleme de sănătate. Contagiunea este diferită. Există oameni care pot fi purtători ai virusului, dar nu e neapărat să fie și ei afectați de acțiunea lui, însă pot transmite boala persoanelor cu care intră în contact.
– Ce ne puteți spune despre reacția copiilor la acțiunea virusului?
Doctor Nicoletti – Cazurile de contagiune sunt extrem de rare. Personal, nu cunosc vreun caz de acest gen.
– Care este situația, în acest moment, în Italia?
Doctor Nicoletti – În acest moment, avem regiunile în care s-a declarat epidemia, toată Lombardia și Veneto. Și chiar astăzi s-au descoperit un caz la Palermo (Sicilia) și alte două-trei cazuri în Toscana, provincia Firenze. În orice caz, situația e într-o evoluție continuă, deoarece contactul direct între persoane sau zborurile, spre exemplu, favorizează răspândirea virusului. Probabil, chiar și măsurile luate, cum ar fi închiderea universităților și a unor instituții publice în regiunile cu risc mare, au determinat migrația populației către zonele meridionale, generând un pericol de difuzare a virusului de la persoanele purtătoare în regiunile care până acum nu fuseseră afectate.
– Domnule doctor, nu doar italienii pot fi purtători de virus către alte zone geografice. Avem un număr mare de români care, de spaimă, au plecat și pleacă, atât cât pot de repede, din Italia spre România. Îi sfătuiți să se grăbească sau nu?
Doctor Nicoletti – Absolut, nu! Cea mai dăunătoare urmare a acestei boli este psihoza, frica de a fi afectat direct. Experții sunt de acord cu faptul că această psihoză generează o mulțime de efecte patologice.
– Deci nu-i sfătuiți să plece…
Doctor Nicoletti – Insist, nu. Este modul cel mai rapid de propagare a epidemiei și de transformare a ei în pandemie.
– Care sunt, totuși, simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze?
Doctor Nicoletti – Simptomele de început sunt similare cu cele ale unei răceli obișnuite: tuse, febră. Apoi astenie intensă, un început de pneumonie, eventual insuficiență renală. Iar acesta e deja un pericol extrem pentru sănătatea pacientului.
– Credeți în extinderea ariei de acțiune a virusului sau, dimpotrivă, acesta poate fi izolat?
Doctor Nicoletti – Acum suntem într-o fază de început, cea a răspândirii. Și vom avea nevoie de ceva timp până vom reuși să controlăm în totalitate fenomenul pentru a-l stopa. – La începutul primăverii, situația s-ar putea ameliora de la sine, atunci când temperaturile vor crește.
– Este adevărat că, la peste 25 de grade, acest virus moare?
Doctor Nicoletti – Da, nu este un virus foarte rezistent.
– Putem spune că va dispărea la începutul verii?
Doctor Nicoletti – Odată cu creșterea temperaturilor, situația se va ameliora de la sine.
– Ce sfaturi aveți pentru persoanele panicate de această realitate?
Doctor Nicoletti – Lucruri esențiale, evitarea aglomerărilor, a locurilor publice unde sunt mulți oameni, a manifestațiilor publice. E recomandabil să ducă o viață puțin retrasă. Nu mă refer neapărat la intrat în carantină, ci la mai multă autoprotecție.
– Există vreo speranță de găsire a unui antidot pentru acest virus?
Doctor Nicoletti – Se lucrează la asta. E nevoie de timp pentru a produce un vaccin, un remediu eficient și cred că va dura cel puțin câteva luni până vom reuși.