UPDATE: „Biserica nu intră în carantină, pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, într-o declarație pentru Realitatea PLUS, după ce mai multe voci au cerut închiderea bisericilor pentru a limita răspândirea cazurilor de coronavirus.
„E înțelept să ne îngrijorăm în limitele rațiunii, dar devine periculos să ne panicăm, debitând enormități pe Facebook, precum aceea a închiderii bisericilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR
Raed Arafat a anunțat că s-a decis interzicerea adunărilor publice mai mari de 1.000 de oameni, ceea ce înseamnă, automat, ca în plin Post al Paștelui, multe slujbe religioase, din mari catedrale și mănăstiri, unde participă un public ce depăștește, uneori, cifra indicată de Guvern, să nu mai poată fi ținute.
Guvernul pregătește chiar închiderea bisericilor, precum și interzicerea slujbelor de înmormântare, au spus surse politice. Totodată, dacă epidemia se extinde la sute de cazuri, până la Paște, care anul acesta pică pe 19 aprilie, la ortodocși, și pe 12 aprilie, la catolici, Guvernul va interzice orice adunare.
În Italia, țara europeană cea mai afectată, unde trăiesc peste 1.500.000 de români, s-au luat decizii de acest gen: biserici închise și înmormântări interzise.
Omul de afaceri crede că România, la fel ca celelalte țări ortodoxe, nu va avea probleme cu COVID-19, dacă cetățenii vor merge la slujbe.
”Eu spun așa cum zice Biserica, să mergem la slujbe. Merg mai departe și spun altceva. O să vedeți dacă sunt nebun sau am dreptate. Se va demonstra în câteva luni. Țineți minte ce vă spun. O să vedeți că virusul ăsta, în toate țările în care se face Sfânta Liturghie, în țările ortodoxe, nu va fi puternic.
România va beneficia de Sfânta Liturghie. La noi vor fi 3-7 cazuri, nu așa multe ca în alte țări. Nu poate virusul… Se face Sfânta Liturghie și se spune ‘Dumnezeule, ferește-ne pe noi și țara noastră de această boală’. Așa va fi în țările ortodoxe, Bulgaria, România, Cipru, Rusia, Serbia. Sunt țări în care se face Sfânta Liturghie”, a declarat Becali, la România TV
Până astăzi, 8 martie, la nivel național au fost confirmate 13 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României.
Dintre cei 13 cetățeni care au contactat virusul, 4 sunt declarați vindecați și au fost externați.
Starea de sănătate a pacienților internații este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12734 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală. Se observă o ușoară scădere atât a numărului persoanelor aflate în carantină instituționalizată, cât și a celor aflate si în izolare la domiciliu, ca urmare a împlinirii termenului de 14 zile de la intrarea în aceste proceduri pentru persoanele care au venit în țară începând cu 22 februarie a.c.
În cursul zilei de ieri, 7 martie, au fost înregistrate 89 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 669 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global, făcând precizarea că România se numără printre statele cel mai puțin afectate de acest virus.
Astfel, până la data de 7 martie 2020, au fost raportate 7264 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.