Moscova a semnat un decret pentru impunerea de măsuri suplimentare de prevenire a holerei. Astfel, deja se fac pregătiri în zonele limitrofe din Ucraina, precum Bryansk, Kursk, Belgorod, Voronezh, regiunile Rostov, teritoriul Krasnodar și Crimeea, aflată sub ocupația regimului de la Kremlin, informează presa rusă.
De asemenea, liderii celor mai importante instituții responsabile de sănătate publică din Rusia au fost convocați pentru a pregăti laboratoare în vederea cercetării holerei și a informării populației despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor, respectiv pentru refacerea stocurilor de medicamente antiepidemice.
Ultima pandemie de holeră a avut loc în perioada 1899 – 1923. Aceasta a debutat în India. Holera este o boală bacteriană răspândită de regulă prin apa contaminată. Aceasta provoacă diaree severă și deshidratare. Lăsată netratată, holera poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele tinere, cu un sistem imunitar puternic.
În Rusia au mai existat focare de holeră de-a lungul timpului. Cel mai recent, în anii ’70.
Rușii se tem că Ucraina, acuzată că are laboratoare pentru creare de arme chimice și biologice, ar putea utiliza „arsenalul” din dotare. De cealaltă parte, SUA susține că există riscul ca forțele ruse să preia controlul asupra unor structuri de cercetare biologică din Ucraina și că ar putea confisca materiale sensibile. Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice al Amercii și-a exprimat îngrijorarea.
„Ucraina are facilităţi de cercetare biologică, iar acum suntem destul de îngrijoraţi de posibilitatea ca forţele ruse să încerce să preia controlul asupra lor. Așadar, lucrăm cu ucrainenii la modalități de a preveni ca aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forțelor ruse, dacă ar trebui să le abordeze”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice al SUA.
În ultimele luni, declarații despre izbucnirea unui posibil război cu arme chimice și biologice au făcut și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, respectiv liderul formal de la Casa Albă, Joe Biden.
Oficialul de la Kiev a transmis cel mai alarmist mesaj. Zelenski a respins ideea că Ucraina lucrează la arme biologice, cu sprijinul SUA.
„Propaganda Rusiei și-a intensificat considerabil activitatea în ultima vreme. Și le acoperă cu noi acuzații, știri false și ne acuză pe noi că Ucraina dezvoltă arme biologice. Totodată, că ne pregătim și de un atac chimic. Asta mă îngrijorează pentru că am repetat de mai multe ori că dacă vrei să știi planurile Rusiei, atunci trebuie să fii atent la ce acuzații ți se aduc”, a declarat Volodimir Zelenski.