Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces. Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, se arată în comunicatul MS.
„În fiecare an se acumulează un număr de copii nevaccinaţi, iar când numărul atinge o anumită valoare este posibilă circulaţia de tip epidemic a virusului. În 2005 au fost mii de cazuri şi 10 decese, iar în 2011 şi începutul lui 2012 au fost 12000 cazuri şi decese”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.
Acesta a subliniat că problema poate fi rezolvată prin acoperire vaccinală şi că atunci când atinge 95% e suficientă pentru a împiedica astfel de situaţii.
„La începutul acestui an, când au fost primele cazuri compacte era vorba de o populaţie nomadă ai căror copii nu erau vaccinaţi. Asistăm în ultimii zece ani la scăderea lentă, dar constantă a acoperirii vaccinale.
Nu au fost probleme legate de existenţa vaccinului, dar mulţi părinţi sunt reticenti din cauza unor surse de informare care induc teama faţă de reacţiile adverse care mai de care mai fanteziste.
E o problemă foarte serioasă, e un semnal că trebuie să ne mobilizăm cu toţii, să oferim informaţii corecte, la timp”, a adugat el.
În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă, în 23 de județe, informează Ministerul Sănătății. Doi copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute.