În perioada ianuarie – 20 iulie, Departamentul de Sănătate a înregistrat în total 146.062 de cazuri de febră denga la nivel naţional, cu 98% mai multe în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2018, a precizat ministrul filipinez al sănătăţii, Francisco Duque.
Departamentul a înregistrat 622 de decese ca urmare a acestui virus.
”Este important să fie declarată epidemie naţională… pentru identificarea zonelor în care este necesar un răspuns local şi pentru a permite unităţilor guvernamentale locale să utilizeze fondurile de intervenţie rapidă pentru abordarea situaţiei epidemice”, a declarat Duque în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii din domeniul situaţiilor de urgenţă.
Creşterea numărului de cazuri de febră denga în Filipine vine la doi ani după ce Guvernul a stopat un program de imunizare cu vaccinul Dengvaxia produs de Sanofi Pasteur. Decizia a fost luată după ce compania franceză a dezvăluit că vaccinul implica riscuri pentru persoanele care nu fuseseră infectate înainte de imunizare, notează DPA. Filipine au revocat autorizarea Dengvaxia după raportarea unor cazuri de deces asociate utilizării vaccinului.
În luna iulie, autorităţile sanitare filipineze au ridicat gradul de alertă pentru febra denga după o creştere vertiginoasă a numărului de cazuri confirmate cu această infecţie. Departamentul de Sănătate a declarat ”alertă naţională de denga”, birourile regionale primind ordin să intensifice monitorizarea cazurilor de îmbolnăvire şi să sporească implementarea strategiilor de combatere a bolii.
Duque a subliniat în luna iulie că este important să se meargă la medic încă de la apariţia primelor manifestări ale bolii, precum febră timp de cel puţin două zile, dureri articulare şi musculare, oboseală, greaţă, erupţii cutanate şi sângerări.