„Este foarte periculos să crezi că măștile de față ar schimba jocul atunci când vine vorba de COVID-19. Măștile de protecție pot veni în completarea altor măsuri de protecție. Dar să purtați măști de protecție și să credeți că puteți aglomera mijloacele de transport în comun sau centrele comerciale, asta este o mare greșeală!‘, a spus Tengell pentru Financial Times.
Anders Tegnell dă exemplul unor boli similare precum gripa sezonieră și alte virusuri respiratorii, care nu au dispărut în ciuda descoperirii unui vaccin. „Personal, cred că trebuie să învățăm să trăim cu această boală‘, avertizează el, care pledează în schimb pentru distanțarea fizică, o armă cu adevărat eficientă împotriva lui COVID-19, spune el.
Citeşte şi: Şeful OMS: „Sperăm să punem capăt pandemiei în mai puţin de doi ani”
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat că numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în întreaga lume a ajuns la 22 de milioane.
De asemenea, 780.000 de oameni au murit din cauza COVID-19. Şeful OMS a afirmat că în numeroase ţări pacienţii au nevoie de spitalizare şi de îngrijiri, ceea ce pune presiune pe sistemele de sănătate.
„Mai multe ţări se confruntă acum cu noi focare după o lungă perioadă cu transmisie redusă. Aceste ţări sunt un exemplu de precauţie pentru ţările care acum înregistrează o descreştere a cazurilor. Progresul nu înseamnă victorie. Cei mai mulţi oameni sunt susceptibili cu privire la virus. În acest caz, este vital ca ţările să fie capabile să identifice rapid şi să prevină transmiterea şi posibilitatea de noi restricţii„, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform News.ro.
Şeful OMS a explicat că medicii vor trebui să ţină sub control epidemia cu mijloacele de care dispun până la apariţia unui vaccin împotriva COVID-19.
„Nicio ţară nu trebuie să forţeze asta până când nu avem un vaccin. Un vaccin va fi o unealtă vitală şi sperăm că vom avea unul cât mai curând. Dar nu există garanţie că vom avea, şi chiar dacă vom avea un vaccin, acesta nu va pune capăt pandemiei.
Trebuie să învăţăm cu toţii să controlăm acest virus, folosindu-ne de mijloacele pe care le avem acum şi să facem ajustările în viaţa de zi cu zi care să ne menţină sănătoşi„, a mai spus şeful OMS.