După temperaturile de primăvară, vremea se va răci accentuat în vestul, nordul și centrul țării, unde ploile se vor transforma în lapovițe și ninsori. În sud și est, temperaturile vor rămâne ridicate și, local, se vor semnala averse de ploaie, care ar putea fi însoțite izolat și de descărcări electrice.
La munte sunt ninsori și viscol. Drumarii au intervenit pentru deszăpezire pe Transalpina, sectorul Obârșia Lotrului-Curpăt.
Salvamont Prahova a anunţat, vineri, că la altitudini mari, de peste 1.800 de metri, este risc însemnat de avalanşă, în condiţiile în care pe văi s-au depus cantităţi importante de zăpadă, iar pe pantele nordice s-au creat plăci care se pot desprinde.
Conform datelor publicate pe pagina de Facebook a Salvamont Prahova, în acest moment, stratul de zăpadă măsoară un metru la Vârful Omu, iar acumulările cauzate de vânt ajung şi la 3-4 m.
În perioada următoare, se anunţă depunerea unui nou strat de zăpadă la peste 1.800 m, ceea ce va creşte riscul producerii unor avalanşe, arată sursa citată.
„Menţionăm că toate traseele turistice de abrupt nu sunt practicabile în sezonul de iarnă. Lista traseelor montane din judeţul Prahova, declarate închise în sezonul de iarnă, o puteţi consulta pe www.salvamontprahova.ro. Sfătuim turiştii să nu se aventureze în zona montană înaltă şi să parcurgă doar traseele turistice aflate la baza muntelui”, se precizează în postare.
De asemenea, traficul rutier este blocat pe DN7C – Transfăgărășan la km. 97+250 în urma căderilor de stânci de pe versant. Echipele Secției de Drumuri Naționale Pitești intervin pentru degajarea părții carosabile.
Și în Alba este dezastru în urma ploilor abundente din ultimele zile. Mai multe localități au fost izolate în urma alunecărilor de teren. Un drum județean a fost complet blocat de bolovanii căzuți de pe versanți.
Sâmbătă, valorile termice diurne vor continua să scadă și în jumătatea de sud-est, însă vremea va fi în continuare mai caldă decât în mod normal în ultima decadă a lunii ianuarie în mare parte din țară, cu precădere în regiunile extracarpatice. Cerul va avea înnorări și aria precipitațiilor se va extinde treptat dinspre sud-vest și va cuprinde majoritatea zonelor, iar pe arii restrânse în dealurile sudice și zona montană aferentă vor fi posibile cantități de apă mai însemnate. În Moldova, Dobrogea și în estul Munteniei va ploua, în celelalte regiuni vor fi precipitații mixte, iar în zona montană vor predomina ninsorile. Izolat vor fi condiții de producere a poleiului. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud-est și pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 9 grade, mai ridicate în est și în sud-est, până în jurul a 13 grade în Dobrogea; minimele termice vor fi cuprinse între -3 și 9 grade. Izolat va fi ceață.
București. Deși valorile termice diurne vor continua să scadă, vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit în ultima decadă a lunii ianuarie. Cerul va avea înnorări, temporar va ploua, mai ales seara și noaptea. Vântul va sufla moderat. Temperatura maximă va fi de 10…11 grade, iar cea minimă de 5…7 grade.
Duminică, regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult peste normele perioadei în cea mai mare parte a țării; temperaturile maxime se vor încadra în general între 6 și 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -2 și 6 grade. Pe parcursul zilei, cerul va fi temporar noros. Pe arii extinse vor fi ploi în Muntenia și precipitații mixte la munte, iar în zona Carpaților și Subcarpaților de Curbură cantitățile de apă pot fi mai însemnate. În restul țării ploi slabe se vor semnala pe alocuri, în regiunile intracarpatice trecător dimineața va fi și lapoviță și izolat condiții de polei. Noaptea nebulozitatea va fi persistentă în sud și est unde pe spații mici vor fi ploi slabe sau burniță, iar în rest cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale la munte, mai ales spre finalul intervalului. Se va forma pe alocuri ceață, mai ales dimineața și noaptea, anunţă ANM.
București. Valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât în mod obișnuit la această dată. Cerul va avea înnorări, temporare ziua și persistente noaptea și vor fi ploi în general slabe și burniță. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 11…12 grade, iar cea minimă de 3…5 grade.
Citește și: PROGNOZA METEO. Tunete şi fulgere în sezonul hibernal. ANM anunţă fenomene extreme în weekend
Săptămâna 23.01.2023 – 30.01.2023
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de sudvest a țării, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare, mai ales în regiunile nord-vestice.
Săptămâna 30.01.2023 – 06.02.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în
regiunile extracarpatice, dar și ușor mai coborâte la munte. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 06.02.2023 – 13.02.2023
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în jumătatea sudvestică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 13.02.2023 – 20.02.2023
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.