Priti Patel a aprobat extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în Statele Unite. Cazul acestuia îi fusese sesizat luna trecută ministrului britanic de interne.
În 2012, autoritățile americane au adus împotriva lui Assange 17 acuzații de dezvăluire a secretelor de stat și o acuzație de piratare ilegală a rețelelor de computere. În acel moment acesta se afla în Marea Britanie, unde s-a refugiat de atunci. De asemenea, procurorii americani cred că, prin dezvăluirile sale, el a pus în pericol viețile agenților de informații americani dintr-o serie de țări, în primul rând din Orientul Mijlociu.
Wikileaks founder Julian Assange’s extradition to the U.S. has been approved by the British government. https://t.co/h5a0ELmPF8
— NBC News (@NBCNews) June 17, 2022
În SUA, Assange riscă 175 de ani de închisoare, transmite presa americană.
Prins într-o îndelungată saga judiciară, australianul este căutat de justiţia americană care vrea să-l judece pentru difuzarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate cu privire la activităţile militare şi diplomatice ale Statelor Unite, mai ales în Irak şi Afganistan.
În 2010 și 2011, WikiLeaks a publicat mii de documente militare și diplomatice clasificate despre războaiele din Afganistan și Irak. Procurorii americani au spus că dezvăluirile au pus în pericol viețile a sute de oameni și că Assange era conștient de acest lucru.
Urmărit în temeiul unei legi împotriva spionajului, el riscă 175 de ani de închisoare, într-un caz denunţat de organizaţii de apărare a drepturilor omului drept un grav atac împotriva libertăţii presei.
Citeşte şi Julian Assange se căsătoreşte în închisoare. Viitoarea soţie este una dintre fostele sale avocate