„A fost o vizită de informare cu privire la spațiul în care a fost depozitată arhiva, modul de manipulare a documentelor, modul în care se pătrunde în zona respectivă. (…) Ne-am informat asupra modului în care se lucrează în prezent (…). A fost o vizită în zona de securitate, până la ușa sigilată, dincolo de care se află încăperile ce depozitează arhiva SIPA. Ni s-a spus că sunt două camere în care se află asemenea documente. Ele sunt depozitate aparent în ordine sau se lucrează la punerea lor în ordine”, a declarat Șerban Nicolae după vizita efectuată la locul de depozitare împreună cu ceilalți membri ai Comisiei parlamentare de anchetă care se ocupă de această arhivă.
El a subliniat că arhiva are inclusiv senzori de mișcare și de alarmare.
„La momentul acesta, că nu avem deocamdată date cu privire la situația din trecut, măsurile par absolut suficiente. Există mai multe sisteme de securizare. Dincolo de clasica încuiere a ușilor, există cartele de acces. Toate sunt înlănțuite. Camere de supraveghere, senzori de mișcare, senzori de alarmare, există sistem de alarmare, astfel încât practic e imposibil în momentul de față să aibă cineva acces neautorizat, fără ca acest lucru să fie semnalat imediat, fără să se alarmeze imediat factorii în cauză. Ceea ce nu am putut determina la acest moment e dacă aceste măsuri erau valabile și în 2005, cum se putea pătrunde”, a adăugat Șerban Nicolae.
Senatorul a precizat că a identificat și „celebrul xerox”, care nu a fost niciodată în încăperea de depozitare, ci în zona departamentului ANP care gestionează zonele de securitate și informațiile clasificate. „El este sigilat, nu am verificat când a fost folosit ultima oară, dacă a fost folosit”, a arătat Nicolae.
Senatorul social-democrat a menționat că a identificat și „corpul de iluminat care a născut atâtea anecdote”, subliniind că acesta „este într-o zonă de securitate clasa I”, iar pentru acces este nevoie de aprobare specială.
„Pe lângă sistemele de încuiere, camerele de supraveghere, senzori de mișcare, senzori de alarmare, există și registre, cartele de acces, care presupun — ceea ce se cheamă în limbaj informativ — logare la intrare, la ieșire. Deci, toate acestea, inclusiv registrele, există acum. Ele însă au o durată stabilită de lege pentru arhivare. Unele dintre ele, însă, sunt deja distruse — cele mai vechi de o perioadă de timp, registre de acces nu cred că mai găsim mai vechi de cinci ani”, a mai spus senatorul PSD.
El a subliniat că membrii comisiei parlamentare care se ocupă de arhiva SIPA vor discuta dacă e necesar să viziteze locul unde se află documentele.
„Vom discuta dacă e nevoie să pătrundem dincolo de spațiul sigilat, acolo unde se află documentele, doar pentru informare. Ne-au fost prezentate de către conducerea ANP și de către conducerea compartimentului specializat în ceea ce privește gestiunea informațiilor clasificate, a zonelor cu regim special, care sunt măsurile de siguranță”, a spus acesta.