Sosirea şefului statului turc, care urmează să rămână până sâmbătă în Germania, are loc în contextul în care UEFA a decis ca Germania şi nu Turcia să găzduiască Euro-2024.
Germania era favorită, însă acuzaţii recente de rasism formulate împotriva conducătorilor Federaţiei Germane de Fotbal (DFB) i-au pătat puternic imaginea. Plecarea zgomotoasă a lui Mesut Özil, un pilon al Mannschaft, de origine turcă, de la selecţionata germană l-a pus pe preşedintele DFB într-o situaţie stânjenitoare, jucătorul acuzându-l în mod direct de rasism. Erdogan l-a susţinut zgomotos pe jucător.
La nivel politic, între Ankara şi Berlin subiectele de fricţiune nu au lipsit deloc în ultimii ani, după puciul eşuat în 2016 contra lui Erdogan care i-a reproşat Germaniei la timiditatea susţinerii sale, în contextul arestării unor cetăţeni germani în Turcia, inclusiv jurnalişti. Însă a venit vremea destinderii, chiar dacă cinci germani rămân în continuare încarceraţi, potrivit Ministerului german de Externe.
Citeşte şi Germania vrea să respingă solicitanţii de azil cu cetăţenie îndoielnică
Preşedintele Erdogan urmează să fie primit vineri dimineaţa de cancelarul Angela Merkel, după care vor suţine o conferinţă de presă comună. Ei se vor reîntâlni sâmbătă. Joi el se întâlneşte cu reprezentanţi ai vastei comunităţi turce, de trei milioane de persoane.
Mai multe manifestaţii – ale unor ONG-uri de apărarea drepturlor omului sau ale comunităţii kurde – sunt totodată prevăzute în timpul sejurului, mai ales vineri după-amiaza, la Berlin, unde organizatorii speră să adune aproximativ 10.000 de oameni.
Erdogan a dat asigurări că vrea să deschidă ”o nouă pagină” în relaţiile turco-germane, potrivit unui material publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Însă, un semn al tensiunilor este faptul că el este oaspetele unui banchet de stat organizat de preşedinţia germană, la care Merel nu va fi prezentă.
Sâmbătă, Erdogan urmează să inaugureze o moschee la Koln, finanţată de o organizaţie turcă, o deplasare criticată de clasa politică germană.