„Au făcut greşeli inadmisibile la nivelul unui astfel de raport, la nivelul CE. Când vorbeşti despre corupţie in Guvernul României, un subiect extrem de grav… Au încălcat o altă regulă a jurnalismului – Audiatur et altera part – de ce nu au prezentat Guvernului României şi premierului Victor Ponta acest raport, acuzaţiile legate de numărul miniştrilor? Ar fi evitat acest moment penibil – aveţi trei miniştri cu probleme penale si Guvernul putea şi el, ca orice acuzat căruia i se prezintă rechizitoriul înainte să fie trimis în urmărire penală, putea şi el să îşi aducă datele, apărările, dovezile pe care le considera de cuviinţă ca să corecteze ce scrie în acel raport. Nu ni s-a oferit posibilitatea. Nu era corect, nu era de bun simţ?„, a afirmat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
„Trebuia sa iasă domnul Mark Gray cu un Exclusiv, cu o pancartă pe care să scrie Exclusiv, s-o tragă acolo pe ecran când vorbea, „EXCLUSIV”, că n-avem decât noi… Să tragă domnule o bandă galbenă, din aia… cu şuierat în spate „EXPLOZIV!” : „Numai la CE, iată, avem Raportul!”…Nu-l mai are nimeni! E o aberaţie, de ce trebuie să ne fie ascuns raportul de noi înşine, de ce? Pe scurt, ce e periculos aici, extrem de peiculos: vorbim de intimidarea judecătorilor, cum se poate realiza ea? Prin nişte articole de presă, prin nişte emisiuni… Atât! Altceva nu s-a întâmplat, presa nu a făcut mai mult”, a continuat ziaristul.
CTP a mai spus că „presa nu poate să dea jos un judecător”: „N-are cum, n-are bază legală. În schimb, CE vrea să pună la punct un mecanism de intimidare pe baze mult mai eficiente, legale, a presei. Dacă se reglementează într-adevăr în sensul acesta cerut, atunci cu adevărat, jurnalistul, la fiecare pas poate fi pândit şi poate să fie mult mai reticent în ceea ce priveşte anchetele sale, articolele, emisiunile ăi asta este cu adevărat intimidare, poate să sufere consecinte. În timp ce judecătorul, ce consecinţe suferă, el fiind inamovibil, fiind nu ales, ci numit, nici măcar daune de imagine nu are.”
„Dacă un jurnalist ar fi făcut o anchetă despre miniştrii penali din Guvernul României şi încurca pe 2 cu 3, aşa cum a făcut onor Comisia Europeană, dacă respectivul ziarist îşi documenta ancheta pe baza unor ziceri ale unor colegi de la Bucureşti sau de la Bruxelles, la o bere sau la un şpriţ, pe baza unor reclamaţii şi ar fi produs un articol de presă sau emisiune, nu un raport la nivelul cel mai înal al Bruxelles-ului, al CE, acel jurnalist ar fi fost menit execrării breslei şi mai ales cititorilor. Ar fi fost un jurnalist prost, sau chiar nu era jurnalist, pentru că nu cunoaşte regulile meseriei. Exact asta au produs in legătura cu subiectul presa cei de la CE (…) Oameni aceştia care vorbesc cu atâta uşurinţă despre îngrădirea, despre reglementarea presei, nu s-au documentat, n-au catadixit să înveţe şi ei cum se face un articol, un material de presă. Şi o dovedeşte exact modul în care au produs secţiunea aceasta”, a mai comentat CTP.
„În chestiunea legată de presă este pur şi simplu neprofesionalism, este o viziune din avion. Mă îndoiesc că vreunul dintre oamenii aceia de la Bruxelles a venit să vadă o emisiune dintr-aceasta, o emisiune dezechilibrată, o emisiune tendenţioasă, o emisiune partizană politic, care încalcă regulile meseriei – şi există destule emisiuni de acest gen pe televiziunile noastre. Eu mă îndoiesc că a venit cineva de la Bruxelles sau a cerut să vadă sau să analizeze o astfel de emisiune sau să citească vreun articol pe net, să-şi facă o idee. Ce e în ţara aia, pentru ca din modul cum e redactată situaţia în acest raport pare că Justiţia se află în situaţia celei italiene, când era aruncată autostrada în aer, sub Falcone. Pare ca sunt ameninţaţi cu răpirea, cu moartea, cu răpirea membrilor familiei judecătorii, magistraţii din România, aşa pare din cum e descris acolo. În realitate, s-au făcut în presa românească articole şi emisiuni debalansate, incorecte, dar atât, atât, articole şi emisiuni care nu pot avea niciun fel de influenţă, care nu pot intimida decât magistraţi intimidabili.
Daca CE era interesata de soarta sa nu procedeze ca la partid comunist, daca CE voia sa se implice in soarta presei romanesti trebuia sa numeasca postulul cutare, site-ul cutare, radionul cutare au produs emisiunile cutareşi cutare, şi cutare, în care s-a calomniat, nu s-a audiat şi cealaltă parte, nu s-a respectat dreptul persoanei la imagine, ş.a.m.d. Şi să facă asta cu aterne tehnici de media”, a spus CTP.
Jurnalistul a estimat că „acest raport, în zona care priveşte presa, este un raport neprofesionist, un raport prost alcătuit, fără documentare şi fără un interes real. Pe oamenii aceea nu-i interesează în mod real ce e cu presa din România, pe ei nu îi intereseaza realitatea. Au viziune din avion asupra lucrurilor.„
CE a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula „dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie” fiind înlocuită cu „în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal”.