La finalul lunii iunie, în ultima ședință a sesiunii parlamentare, Camera Deputaților a votat o lege care stipula obligația prosumatorilor de a-și monta baterii de stocare. Deși această reglementare nu are legătură directă cu prețurile gazelor, a fost inclusă într-o lege care aproba o ordonanță de urgență referitoare la gaze. Drept urmare, președintele Klaus Iohannis a reîntors legea în Parlament, care a fost modificată pentru a elimina aspectele referitoare la prosumatori. Acum, legea se află din nou la Camera Deputaților.
Legea menționată are ca scop corectarea unei erori legislative legate de plafonarea prețurilor la gaze. În prezent, prețul final plătit de consumatori este plafonat până la 31 martie 2025, însă prețul la care producătorii vând gaze către furnizori este plafonat doar până la 31 decembrie 2024. Această diferență în termenele de plafonare ar putea duce la o creștere a costurilor pentru consumatori în primul trimestru din 2025.
Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, a evidenţiat importanţa rectificării erorii produse în lege.
„Noi așteptăm cu mare speranță să iasă mai repede legea de aprobat a OUG 32, aceea cu prosumatorii, așa o știe toată lumea, însă acolo este un detaliu foarte important pentru furnizori și mai ales pentru consumatorii de gaze naturale. În momentul de față, achiziția de gaze naturale la preț plafonat pentru furnizarea la consumatorii casnici și producătorii de energie termică este până la finalul lunii decembrie anul acesta.
Dacă nu se corectează, adică să fie prelungită până la 31 martie 2025, când expiră legea privind plafonarea, atunci în trimestrul întâi nu vom mai putea accesa gaz la preț mai mic și atunci îl vom cumpăra la prețul pieței și facturile vor trebui să crească.”, a declarat acesta, potrivit Hotnews.
Specialiștii din domeniu afirmă că, în prezent, furnizorii livrează gaze la un preț mai mic decât cel plafonat, dar, fără o corectare legislativă, de la 1 ianuarie 2025, facturile vor crește semnificativ, ajungând la prețul din plafon. Acesta reprezintă o problemă importantă pentru consumatorii români, care ar putea resimți efectele acestei schimbări.
Legea prevede și faptul că furnizorii vor primi de la bugetul de stat diferența dintre prețul cu care achiziționează gazul și cel la care îl vând consumatorilor. Aceeași ordonanță de urgență 32 mai prevede și eliminarea „taxei pe soare”, pe care prosumatorii ar fi fost nevoiți să o plătească începând din decembrie 2026.