Vremea rece începe să își spună cuvântul, iar frigul își face simțită prezența în mai multe zone ale țării. Oamenii au început deja să ia în calcul să pornească centrala termică, mai ales că pe parcursul nopții, temperaturile pot să scadă semnificativ. Totuși, foarte mulți români greșesc când fac acest lucru, deoarece nu știu cum se pornește acest aparat în mod corespunzător.
Citește și: Prognoza meteo. Ultimul weekend de vară, inversiune termică şi nebulozitate accentuată de luni în toată ţara
În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că prin țevi și prin calorifere nu a mai circulat nimic de luni bune de zile, așadar primul pas ar fi să aerisim caloriferele, pentru a le curăța de apa murdară și de rugina formată acolo. În principiu, este suficient să scoateți jumătate de pahar de apă din fiecare calorifer. Dacă aveți calorifere mai vechi, atunci indicat ar fi să goliți aproximativ 2-3 litri de apă. Următorul pas ar fi să inspectați toate țevile, astfel încât să vă asigurați că nu există fisuri sau crăpături care să vă facă surprize ulterior, atunci când porniți centrala termică.
Pentru că în calorifere nu mai avem prea multă apă, setăm centrala pe la 1.5 bari și îi dăm drumul, recomandat să încercăm să o ducem pe la 18°, nu este importantca în această etapă să ajungem la temperatura dorită, încă suntem la stadiul de verificări. Verificăm cu palma caloriferele și presiunea, în mod normal ar trebui să scadă presiunea din centrala termică, este normal să fie mică, tocmai a pompat apa în caloriferele golite.
Acum putem merge la centrala termică și ridicăm iar presiunea la 1.5 bari și mărim și temperatura la 21°. Atenție, au fost specificate gradele arătate pe termostatul ambiental, însă recomandat ar fi ca testele să le facem direct din panoul centralei termice. Pentru a face acest lucru trebuie să ținem cont de următorul raport: pentru 18 grade în panou setăm temperatura în calorifere pe la 35-40 de grade, pentru 21-23 de grade, pe la 50-60 de grade apa în calorifere.
Un alt lucru important de care trebuie să ținem cont este faptul că nu ar trebui să o pornești dacă încă sunt temperaturi ridicate afară. Un specialist a explicat că este indicat ca aceasta să nu fie pornită, înainte ca afară să fie mai puțin de 15 grade Celsius pe timp de zi.
„Temperatura exterioară de 15 grade Celsius este punctul în care oamenii observă o schimbare suficient de mare încât să poată resimți un anume disconfort. Anul acesta, temperaturile din timpul zilei probabil vor scădea sub 15 grade Celsius în ultimul weekend din luna octombrie, acesta fiind momentul optim pentru a porni căldura”, a spus Matthew Jenkins, expert în încălzire la MyJobQuote, potrivit The Mirror.