Erste: Leul se va deprecia treptat până la 4,62 unităţi pentru un euro în decembrie 2017

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat recent că nu vede spațiu pentru aprecierea leului, sugerând în acest fel că ar putea fi tolerată o depreciere a acestuia, scrie News.ro.
Filip Stan
13 mart. 2017, 09:45
Erste: Leul se va deprecia treptat până la 4,62 unităţi pentru un euro în decembrie 2017

Leul se va deprecia treptat în următoarele trimestre, cu 1,6%, până la 4,62 unități pentru un euro în decembrie 2017, influențat de factori interni ca creșterea deficitului de cont curent și incertitudinile fiscale, dar cea mai mare influență o vor avea evoluțiile externe, potrivit unei analize a Erste Group.

”Înăsprirea politicii monetare în Statele Unite, împreună cu riscurile politice din Europa și un posibil ton mai ferm din partea Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea dezavantaja leul în 2017”, potrivit băncii austriece.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat recent că nu vede spațiu pentru aprecierea leului, sugerând în acest fel că ar putea fi tolerată o depreciere a acestuia, scrie News.ro.

”Acestea fiind spuse, BNR ar putea să împiedice o creștere puternică a cursului euro/leu, care este oricum mai puțin probabilă, având în vedere percepția pieței că volatilitatea acestuia este una scăzută în rândul monedelor din Europa Centrală și de Est”, consideră analiștii Erste.

Un alt argument împotriva deprecierii puternice a leului este finanțarea stabilă a deficitului de cont curent, investițiile străine directe și fondurile europene venite sub forma transferurilor de capital către administrația publică acoperind peste 100% din deficitul extern.

Banca Națională a României (BNR) a anunțat vineri un curs de referință de 4,5505 lei/euro, în ușoară creștere față de nivelul din ședința precedentă și aproape de nivelul maxim din iunie 2013 atins miercuri, moneda românească rămânând sub presiune, pe o conjunctură regională, spun analiștii.

La nivelul Europei Centrale și de Est, Erste anticipează că zlotul polonez, coroana cehă și kuna croată vor înregistra performanțe mai bune decât forintul unguresc, leul și dinarul sârbesc.

”Evoluțiile divergente ale monedelor din regiune vor continua în trimestrele următoare. Până la sfârșitul anului, vom vedea că trei monede vor deveni mai puternice față de euro, iar trei vor fi mai slabe comparativ cu nivelul actual”, se arată în analiză.

Coroana are cel mai mare potențial de creștere, după abandonarea plafonului de curs, probabil în luna aprilie, dar nivelul ridicat al plasamentelor pe termen lung în coroane care ar putea fi închise ar putea limita creșterile și chiar să provoace corecții mari.

Erste anticipează puțin spațiu de apreciere, de până la 1%, pentru zlot și kuna față de euro, până la sfârșitul anului. În Polonia, piața ar putea să ia în considerare prima majorare a dobânzilor în primul semestru din 2018.

În România și Ungaria, unde băncile centrale au o politică monetară relaxată, ar putea avea loc o depreciere ușoară  monedelor, care nu va îngrijora cele două instituții și care este văzută ca un rezultat de dorit.

Dinarul sârb ar trebui să se deprecieze ușor, întrucât două majorări ale dobânzilor nu vor fi suficiente pentru a păstra atractivitatea monedei după ce Rezerva Federală americană va mări dobânzile de trei ori în acest an, consideră Erste.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe