Erupţia vulcanului din Guatemala a făcut cel puţin 70 de morţi. Echipele de salvare caută supravieţuitori

"Vom continua până când vom găsi ultima victimă, chiar dacă nu cunoaştem numărul persoanelor decedate. Vom cerceta zona atât timp cât va fi nevoie", a declarat pentru AFP Sergio Cabanas, directorul Agenţiei naţionale de gestionare a catastrofelor (CONRED).
Alina Costache
05 iun. 2018, 18:16
Erupţia vulcanului din Guatemala a făcut cel puţin 70 de morţi. Echipele de salvare caută supravieţuitori

Echipele de intervenţie au continuat marţi să caute în casele prăbuşite şi acoperite cu cenuşă trupurile locuitorilor dispăruţi din satele distruse de erupţia vulcanului Fuego din Guatemala, care a făcut deja cel puţin 70 de victime, potrivit unui nou bilanţ provizoriu al autorităţilor locale, informează AFP şi DPA.

Cea mai recentă victimă este un băiat în vârstă de opt ani, care suferise arsuri grave şi urma să fie transportat la un spital din Statele Unite.Acelaşi oficial a precizat că, dată fiind natura erupţiei, care a degajat cantităţi uriaşe de noroi, lavă şi cenuşă fierbinte, şansele de a descoperi supravieţuitori sunt foarte mici. „Dacă eşti prins în fluxul piroclastic, e dificil să rămâi în viaţă”, a subliniat el, adăugând că anumite trupuri complet calcinate ar putea să nu fie găsite niciodată.

Jeturile spectaculoase de lavă şi cenuşă care au fost eliberate de craterul acestui vulcan, ce are o înălţime de 3.763 de metri şi se află la o distanţă de 35 de kilometri sud-vest faţă de capitala Guatemalei, au semănat panică în rândul locuitorilor satelor aflate pe pantele vulcanului şi au determinat evacuarea urgentă a peste 4.500 de persoane.

Suspendate pe timpul nopţii, operaţiunile de căutare au fost reluate în zorii zilei de marţi în împrejurimile vulcanului, acoperite de un strat consistent de cenuşă. Agenţii de intervenţie au fost nevoiţi să îşi protejeze căile respiratorii din cauza prafului dens de particule vulcanice, ridicate în aer de vehiculele echipajelor de urgenţe care străbat zona.

Vulcanul Fuego se află în „repaus activ” şi ar putea să producă în continuare erupţii explozive, care, totuşi, „nu ar trebui să fie catastrofale”.

Citeşte şi Vulcanul Fuego, cea mai violentă erupţie din ultimii ani, Cel puţin 62 de morţi. Este STARE DE CALAMITATE VIDEO

Luni seară, Institutul naţional medico-legal (Inacif) din această ţără a anunţat că a numărat 69 de cadavre, dintre care doar 17 au putut fi identificate. Potrivit CONRED, au fost raportate 46 de persoane rănite, din care jumătate în stare gravă, iar doi agenţi de salvare sunt daţi dispăruţi.

Luni seară, preşedintele guatemalez Jimmy Morales a afirmat că evenimentul reprezintă „o tragedie” şi a anunţat că operaţiunile de căutare şi de asistenţă oferită sinistraţilor vor continua în zonă atât timp cât va fi nevoie. Preşedinţia a precizat că un plan de reconstrucţie a început să fie redactat marţi.

Congresul din Guatemala a votat un decret prezidenţial care a declarat stare de catastrofă naturală în departamentele Escuintla (sud), Chimaltenango (vest) şi Sacatepequez (sud-vest), cele mai afectate de erupţie. Deputaţii au comandat de asemenea întocmirea unui raport care să prezinte dimensiunea pagubelor înregistrate în fermele de cafea şi porumb afectate.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Jennie Carignan devine prima femeie șef al Statului Major al Apărării Canadei
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'