Escrocheriile prin telefonul mobil, dificil de recunoscut. La ce să fim atenţi

Escrocheriile prin telefonul mobil sunt dificil de recunoscut. Fiţi precaut dacă cineva vi se adresează ca şi cum v-ar cunoaşte sau în legătură cu apelurile pierdute de la numere necunoscute - se pot aplica taxe ascunse.
Roxana Gagiu
10 sept. 2017, 06:10
Escrocheriile prin telefonul mobil, dificil de recunoscut. La ce să fim atenţi

Escrocheriile prin tonuri de apel vă pot atrage cu o ofertă pentru un ton de apel gratuit sau la un cost redus. Ceea ce nu realizaţi, în fapt, este că acceptând această ofertă v-aţi abonat la un serviciu ce vă va trimite tonuri de apel, în continuare, taxându-vă un tarif special pentru acestea. Există multe companii legitime ce vând tonuri de apel, însă există şi escroci care vor încerca să ascundă costul real pentru acceptarea unei oferte.

Fraudatorii fie nu vă spun că solicitarea dumneavoastră pentru primul ton de apel reprezintă o abonare la un serviciu de tonuri de apel, fie această informaţie este indicată cu litere mici în datele ofertei. De asemenea, aceştia vor face foarte dificilă dezabonarea de la respectivul serviciu. Va trebui, efectiv, să declaraţi că renunţaţi la respectivul serviciu pentru a sista trimiterea tonurilor de apel şi taxele aferente.

Escrocheriile prin apeluri pierdute încep prin apelarea numărului dumneavoastră de telefon de către fraudatori, aceştia închizând telefonul înainte să răspundeţi. Telefonul a înregistrat un apel pierdut şi probabil că nu veţi recunoaşte numărul de
telefon. Puteţi fi tentat să apelaţi numărul de telefon respectiv pentru a afla cine v-a sunat. Dacă este vorba despre o escrocherie veţi plăti tarife la suprapreţ pentru apelul telefonic efectuat, fără să ştiţi.

Potrivit infocons.ro, escrocheriile prin mesaje text funcţionează într-o manieră similară, dar prin SMS. Fraudatorii vă trimit un mesaj text de la un număr necunoscut, dar care pare a fi trimis de către un prieten – de exemplu „Bună sunt Ionut. M-am întors! Când eşti liber să ne întâlnim?” Dacă răspundeţi din curiozitate, puteţi fi taxat la un tarif special pentru mesaje SMS (uneori chiar $4 pentru fiecare mesaj trimis şi/sau primit).

Citeşte şi: Ţeapă cu vouchere pe WhatsApp, aveţi grijă! Foarte mulţi oameni au fost păcăliţi

Escrocheria prin concurs SMS sau concurs de cunoştinţe generale constă, de regulă într-un mesaj text şi vă poate încuraja să vă înscrieţi într-o competiţie în vederea obţinerii unui premiu mare. De asemenea, mesajul (sau uneori, o reclamă) vă poate invita să participaţi la un concurs de cunoştinţe generale ce pune la bătaie un premiu important dacă răspundeţi corect la un număr de întrebări.

Fraudatorii obţin câştiguri taxând tarife extrem de ridicate pentru mesajele pe care le trimiteţi şi orice alte mesaje pe care aceştia vi le trimit vouă.

În cazul escrocheriei prin concursul de cunoştinţe generale primul set de întrebări va fi foarte uşor. Acest lucru pentru a vă încuraja să continuaţi jocul. Cu toate acestea, ultima întrebare sau ultimele două întrebări la care trebuie să răspundeţi pentru a revendica „premiul” sunt foarte dificile sau chiar imposibil de răspuns corect.

Escrocherii prin acţiuni de caritate

Escrocii care organizează înşelătorii prin acţiuni de caritate profită de generozitatea şi bunătatea oamenilor solicitându-le donaţii pentru o cauză falsă sau întruchipând o cauză de caritate autentică.

  • La ce să fim atenţi!

Escrocheriile prin acţiuni de caritate implică colectarea de bani de către escroci ce pretind a aparţine de o organizaţie de caritate autentică. Escrocii vă pot aborda în diferite moduri – pe stradă, acasă la dumneavoastră, la telefon sau online. E-mailurile şi chiar căniţele de colectat bani pot fi prevăzute cu logo-uri ale organizaţilor de caritate autentice.

Adesea, un escroc va încerca să exploateze un dezastru natural recent sau o situaţie de criză ce a fost prezentată la ştiri.

Alţi escrocii apelează la emoţiile voastre pretinzând că aparţin organizaţiilor de caritate care ajută copiii bolnavi.

Escrocii pot încerca să facă presiuni asupra voastră pentru a vă convinge să faceţi o donaţie sau vă pot oferi date false sau chiar pot refuza să ofere informaţii despre respectiva organizaţie de caritate, de ex. adresa sau datele de contact.

Aceste escrocherii nu numai că duc la pierderea banilor oamenilor bine intenţionaţi dar şi privează de donaţii organizaţiile şi cauzele de caritate legitime. Din fericire, acest tip de escrocherii nu este practicat foarte mult. Organizaţiile de caritate legitime sunt înregistrare la nivel naţional sau local. Verificaţi autenticitatea organizaţiei de caritate pe care doriţi să o susţineţi. Dacă organizaţia este autentică şi doriţi să faceţi o donaţie obţineţi datele de contact ale acesteia din cartea de telefon sau un website de încredere.

Dacă nu doriţi să donaţi bani sau sunteţi mulţumit de suma pe care aţi donat-o deja pentru caritate, ignoraţi pur şi simplu e-mailul sau scrisoarea, închideţi telefonul sau refuzaţi să oferiţi bani persoanei care se află la uşa dumneavoastră pentru a vă solicita o donaţie. Nu sunteţi nevoit să oferiţi o donaţie în bani.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Creștin-democrații câștigă alegerile legislative din Germania: Friedrich Merz va fi viitorul cancelar
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!