Escrocheriile prin telefonul mobil, dificil de recunoscut. La ce să fim atenţi

Escrocheriile prin telefonul mobil sunt dificil de recunoscut. Fiţi precaut dacă cineva vi se adresează ca şi cum v-ar cunoaşte sau în legătură cu apelurile pierdute de la numere necunoscute - se pot aplica taxe ascunse.
Roxana Gagiu
10 sept. 2017, 06:10
Escrocheriile prin telefonul mobil, dificil de recunoscut. La ce să fim atenţi

Escrocheriile prin tonuri de apel vă pot atrage cu o ofertă pentru un ton de apel gratuit sau la un cost redus. Ceea ce nu realizaţi, în fapt, este că acceptând această ofertă v-aţi abonat la un serviciu ce vă va trimite tonuri de apel, în continuare, taxându-vă un tarif special pentru acestea. Există multe companii legitime ce vând tonuri de apel, însă există şi escroci care vor încerca să ascundă costul real pentru acceptarea unei oferte.

Fraudatorii fie nu vă spun că solicitarea dumneavoastră pentru primul ton de apel reprezintă o abonare la un serviciu de tonuri de apel, fie această informaţie este indicată cu litere mici în datele ofertei. De asemenea, aceştia vor face foarte dificilă dezabonarea de la respectivul serviciu. Va trebui, efectiv, să declaraţi că renunţaţi la respectivul serviciu pentru a sista trimiterea tonurilor de apel şi taxele aferente.

Escrocheriile prin apeluri pierdute încep prin apelarea numărului dumneavoastră de telefon de către fraudatori, aceştia închizând telefonul înainte să răspundeţi. Telefonul a înregistrat un apel pierdut şi probabil că nu veţi recunoaşte numărul de
telefon. Puteţi fi tentat să apelaţi numărul de telefon respectiv pentru a afla cine v-a sunat. Dacă este vorba despre o escrocherie veţi plăti tarife la suprapreţ pentru apelul telefonic efectuat, fără să ştiţi.

Potrivit infocons.ro, escrocheriile prin mesaje text funcţionează într-o manieră similară, dar prin SMS. Fraudatorii vă trimit un mesaj text de la un număr necunoscut, dar care pare a fi trimis de către un prieten – de exemplu „Bună sunt Ionut. M-am întors! Când eşti liber să ne întâlnim?” Dacă răspundeţi din curiozitate, puteţi fi taxat la un tarif special pentru mesaje SMS (uneori chiar $4 pentru fiecare mesaj trimis şi/sau primit).

Citeşte şi: Ţeapă cu vouchere pe WhatsApp, aveţi grijă! Foarte mulţi oameni au fost păcăliţi

Escrocheria prin concurs SMS sau concurs de cunoştinţe generale constă, de regulă într-un mesaj text şi vă poate încuraja să vă înscrieţi într-o competiţie în vederea obţinerii unui premiu mare. De asemenea, mesajul (sau uneori, o reclamă) vă poate invita să participaţi la un concurs de cunoştinţe generale ce pune la bătaie un premiu important dacă răspundeţi corect la un număr de întrebări.

Fraudatorii obţin câştiguri taxând tarife extrem de ridicate pentru mesajele pe care le trimiteţi şi orice alte mesaje pe care aceştia vi le trimit vouă.

În cazul escrocheriei prin concursul de cunoştinţe generale primul set de întrebări va fi foarte uşor. Acest lucru pentru a vă încuraja să continuaţi jocul. Cu toate acestea, ultima întrebare sau ultimele două întrebări la care trebuie să răspundeţi pentru a revendica „premiul” sunt foarte dificile sau chiar imposibil de răspuns corect.

Escrocherii prin acţiuni de caritate

Escrocii care organizează înşelătorii prin acţiuni de caritate profită de generozitatea şi bunătatea oamenilor solicitându-le donaţii pentru o cauză falsă sau întruchipând o cauză de caritate autentică.

  • La ce să fim atenţi!

Escrocheriile prin acţiuni de caritate implică colectarea de bani de către escroci ce pretind a aparţine de o organizaţie de caritate autentică. Escrocii vă pot aborda în diferite moduri – pe stradă, acasă la dumneavoastră, la telefon sau online. E-mailurile şi chiar căniţele de colectat bani pot fi prevăzute cu logo-uri ale organizaţilor de caritate autentice.

Adesea, un escroc va încerca să exploateze un dezastru natural recent sau o situaţie de criză ce a fost prezentată la ştiri.

Alţi escrocii apelează la emoţiile voastre pretinzând că aparţin organizaţiilor de caritate care ajută copiii bolnavi.

Escrocii pot încerca să facă presiuni asupra voastră pentru a vă convinge să faceţi o donaţie sau vă pot oferi date false sau chiar pot refuza să ofere informaţii despre respectiva organizaţie de caritate, de ex. adresa sau datele de contact.

Aceste escrocherii nu numai că duc la pierderea banilor oamenilor bine intenţionaţi dar şi privează de donaţii organizaţiile şi cauzele de caritate legitime. Din fericire, acest tip de escrocherii nu este practicat foarte mult. Organizaţiile de caritate legitime sunt înregistrare la nivel naţional sau local. Verificaţi autenticitatea organizaţiei de caritate pe care doriţi să o susţineţi. Dacă organizaţia este autentică şi doriţi să faceţi o donaţie obţineţi datele de contact ale acesteia din cartea de telefon sau un website de încredere.

Dacă nu doriţi să donaţi bani sau sunteţi mulţumit de suma pe care aţi donat-o deja pentru caritate, ignoraţi pur şi simplu e-mailul sau scrisoarea, închideţi telefonul sau refuzaţi să oferiţi bani persoanei care se află la uşa dumneavoastră pentru a vă solicita o donaţie. Nu sunteţi nevoit să oferiţi o donaţie în bani.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Proiectul uriaș prin care România poate ajunge o forță în regiune. Platforma a ajuns deja la Constanța și a costat sute de milioane de euro
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
O vedetă tv a refuzat Survivor România 2025. „M-aș lega de caloriferul din Otopeni”
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Culiță Sterp a dat-o de gol pe mama Geta: „Vrea să se mărite”. Gestul făcut de mama Geta la cununia artistului cu Daniela
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Atacurile aeriene ale Turciei în nord-estul Siriei lasă peste un milion de oameni fără apă și electricitate
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! RUSIA pregătește o nouă ARMATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine beneficiază de indemnizație la pensie de 50%