Escrocii, inventivi şi fără milă. Vezi cum poţi recunoaşte un hoţ când îţi bate la uşă şi cum îţi poţi proteja casa

Vânzările din uşă în uşă pot promova servicii de întreţinere precum: dezinsecţie, reparaţii în casă, grădinărit şi chiar servicii referitoare la utilităţi, de ex. electricitate şi telefonie. Multe companii legitime vând produse din uşă în uşă, însă această abordare este folosită şi de către escroci.
Roxana Gagiu
17 apr. 2017, 07:32
Escrocii, inventivi şi fără milă. Vezi cum poţi recunoaşte un hoţ când îţi bate la uşă şi cum îţi poţi proteja casa

Nu de puţine ori am auzit că nu este bine să deschidem uşa oricui şi cu toate astea se întâmplă să cădem pradă cu uşurinţă escrocilor. Îmbrăcaţi bine şi cu zâmbetul pe buze, hoţi deghizaţi în angajaţi ai unor companii sau chiar ai statului bat la uşă şi spun că oferă diverse servicii. Se prezintă ca fiind de la ENEL, Poştă, gaze, primărie, firmă deratizare, firmă detergenţi şi te conving că ai nevoie de ei. Le deschizi larg uşa şi poate îi inviţi şi în casă. De fapt, nu ştiţi că în spatele acelui portret se află un hoţ care este gata să fure într-un moment de neatenţie bunurile de valoare aflate la vedere: un portofel, un telefon, ceva bani, nimic nu e de irosit.

  • METODA „DE LA GAZE”, „DE LA LUMINĂ”, „DERATIZAREA”

Hoţul se prezintă la uşă şi spune că este angajat „de la gaze”, „de la lumină” sau vine cu „deratizarea”. El poate avea ecuson şi legitimaţie falsă sau chiar unelte la el. După ce intră în casă se preface că lucrează şi vă cere o cană cu apă sau orice altceva pentru a vă face neatenţi. Profită şi fură din locuinţă bani, bijuterii sau alte obiecte de valoarea. Nu permiteţi, persoanelor necunoscute, intrarea în locuinţă.

  • METODA „POMANA”

Una sau mai multe persoane (de obicei femei) vă aduc la uşă produse alimentare şi pătrund în locuinţa sub pretextul că dau de pomană. Vă ţin de vorbă şi, între timp, una dintre ele caută în locuinţă şi fură bani, bijuterii sau alte obiecte de vânzare.

  • METODA „POMANA REGELUI CIOABĂ”

Hoţii vă acostează pe stradă, sub pretextul că vă oferă de pomană bijuterii din aur. Ei vă ajută chiar să vi le puneţi la gât, la urechi, pe degete. Atenţie! Bijuteriile oferite sunt false iar, în locul bijuteriilor dumneavostră, hoţii pun într-un şerveţel monede mici sau alte metale fără valoare.

  • METODA „PREMIUL DE LA TELEVIZOR”

Hoţii vă sună la telefon şi vă anunţă că aţi câştigat un premiu substanţial (bani sau maşini). Pentru a intra în posesia lui, vă cere să plătiţi o taxă, de obicei prin mandat poştal sau vine şi vă dă, la uşă, chitanţe false pe banii ceruţi.

  • METODA „PROMOŢII DE LA SUPERMARKET”

Hoţii vin la uşă cu pliante, lăsate într-un supermarket, ce conţin oferte la diferite produse. În timp ce vă explică care sunt avantajele cumpărării produselor, unul dintre ei vă cere o cană cu apă. În momentul în care rămâne singur, fură ce găseşte de valoare în casă.

PREVENIREA ÎNŞELACIUNILOR PRIN METODA ACCIDENTUL

În ultima perioadă, Poliţia Română a fost sesizată de mai multe persoane care, în urma unui apel primit prin reţeaua de telefonie fixă, au fost înşelate cu sume mari de bani, sub pretextul că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier, iar banii sunt necesari pentru a ajuta persoana în cauză.

ATENŢIE: Dacă primiţi un telefon de la un „binevoitor” care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive:

NU DAŢI CURS UNEI CERERI DE ACEST TIP ŞI NU TRIMITEŢI BANI, DEOARECE EXISTĂ RISCUL MAJOR SĂ FIŢI VICTIMA UNEI ÎNŞELĂCIUNI!

Cum trebuie să procedaţi:

Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare;

Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;

Chiar dacă cel care să sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere;
Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

  • De ştiut pentru tineri:

Părinţii sau bunicii dumneavoastră trebuie informaţi şi sprijiniţi, pentru a nu deveni victimele acestor infractori!

Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:

În cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge nici un fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secţia de poliţie unde s-ar afla ruda în cauză);

Să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite;

Să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă!

Citeşte şi: Cea mai nouă escrocherie pe reţelele de socializare. Cum s-a umplut o tânără de bani din naivitatea unora FOTO

De sărbători, unii aleg să rămână acasă, alții intenționează să plece din localitate sau chiar din țară. ,,Spărgătorii” de locuințe pot specula neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa. Poliția Română vă recomandă să țineți cont de câteva recomandări care vă pot salva bunurile:

RECOMANDĂRI PENTRU PROTEJAREA LOCUINŢEI

Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineți sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!

Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat!

Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care aveți încredere!

Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineți în casă bunuri de valoare!

Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare!

Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!

Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!

În cazul în care plecaţi de la domiciliu, încercaţi să creaţi aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin diverse metode.

Puteți instala dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă, să stabiliți ridicarea frecventă a corespondenţei, de o persoană de încredere.

Dacă plecaţi pentru o perioadă scurtă, puteţi aprinde luminile, radioul sau televizorul.

Rugaţi un vecin să vă supravegheze locuinţa!

Încuiaţi toate uşile şi geamurile, chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute!

Notaţi seriile de identificare ale acestor bunuri, deoarece astfel puteţi ajuta la identificarea acestora, în eventualitatea în care sunt furate!

Evitaţi să vă anunţaţi plecarea de acasă, prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.

Ponturi pentru derutarea infractorilor

  • când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune;
  • în cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc.;
  • montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; o sirena de exterior descurajeaza extrem de eficient;
  • achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina.

Şi lumea virtuală este parte din viaţa noastră

Nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori.

Faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi. Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online. Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Satul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Turiștii străini s-au îndrăgostit de peisajele din zonă și revin aici cu mare drag
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Playtech.ro
Imagini sfâșietoare după înmormântarea Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Ce a apărut la locul de veci
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Ciclonul Pauline lovește România cu forța unui uragan. Vânturi turbate, ninsori abundente 
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii urmează să o primească în plus începând cu luna ianuarie 2025
Cancan.ro
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Lavrov acuză o escaladare a conflictului din Ucraina după atacuri cu rachete ATACMS
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Au anunțat data. KIEVUL a lansat RACHETELE în RUSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android