Potrivit informațiilor ucrainene, Vladimir Putin a „ordonat” un nou atac asupra centralei nucleare. Ei susțin că acest lucru va fi folosit pentru „a acuza ucrainenii de o catastrofă provocată de om”. Pe de altă parte, Risia a anunţat că are controlul asupra centralei şi a rezolvat problema penei de curent cu ajutorul specialiştilor aduşi din Belarus.
Departamentul de informații al Ucrainei: „Putin pregătește un atac terorist asupra centralei nucleare de la Cernobîl
„Centrala nucleară de la Cernobîl, controlată de ruși, intenționează să creeze o catastrofă provocată de om, pentru care ocupanții vor încerca să transfere responsabilitatea asupra Ucrainei”.
Război în Ucraina, ziua 16. Institut nuclear de lângă Harkov, bombardat! Ucraina a pierdut orice contact cu centrala de la Cernobîl
Este o situație extrem de tensionată spun experții care avertizează cu privire la potențialul de scurgere a radiațiilor dacă nu se efectuează reparații de urgenţă.
Jurnalistul ucrainean Iryna Matviyishyn a venit cu mai multe detalii cu privire la un potențial atac pregătit la ordinul lui Vladimir Putin.
Informațiile ucrainene spun că Putin a ordonat forțelor sale să pregătească un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl pentru a acuza ucrainenii de catastrofa provocată de om. Cernobîl este complet deconectat de la sistemele de monitorizare ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Rușii au refuzat să acorde acces la stație reparatorilor ucraineni. În schimb, au lăsat să intre specialiștii belaruși.
Centrala electrică a fost locul dezastrului nuclear din 1986 și a fost capturată de forțele ruse invadatoare luna trecută. De la preluare, autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a putut comunica cu personalul doar prin e-mail. Acum, conform rapoartelor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), toate comunicațiile au încetat.
Centrala are combustibil pentru a rezista numai două zile
Autoritatea de reglementare nucleară ucraineană a spus că, deocamdată, instalațiile de la Cernobîl sunt furnizate cu energie electrică prin intermediul unor generatoare diesel de urgență. Dar acestea au combustibil pentru a rezista numai două zile. Șefii informațiilor ucraineni au declarat că Putin ar fi gata să se angajeze într-un șantaj nuclear producând o catastrofă mondială.
Fără a obține rezultatul dorit din operațiunea militară terestră și negocieri directe, Putin este gata să se angajeze în șantajul nuclear al comunității mondiale de dragul acțiunilor de sprijinire a Ucrainei. Acțiunile lui Putin vor avea consecințe catastrofale pentru întreaga lume. Se pare că tocmai pe asta se bazează dictatorul rus, care cere acțiuni inacceptabile.
Ucraina a acuzat, de asemenea, forțele ruse că au atacat un institut de cercetare nucleară care găzduiește un reactor experimental în Harkov.
Anton Gerashchenko, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a declarat joi că un obuz a lovit o clădire în care există echipamente care ar putea elibera radiații dacă ar fi avariată.
Obuzul a incendiat clădirea, care a fost stinsă ulterior de pompieri. Nu a existat nicio modificare a radiațiilor de fond, potrivit biroului președintelui. Oleh Synegubov, guvernatorul local, a declarat: „Nu există încă amenințări la adresa populației civile”, relatează Express.
Centrale nucleare din Ucraina sunt stabile, însă personalul de la Zaporojie se află sub ”presiune psihologică” – Energoatom
Toate centralele nucleare din Ucraina funcţionează stabil, dar personalul de la centrala Zaporojie, care a fost capturată de forţele ruse, se confruntă cu ”presiuni psihologice”, a anunţat, vineri, compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, citată de Reuters.
Nivelul de radiaţii a rămas neschimbat la toate centralele, potrivit Energoatom. ”Angajaţii centralei sunt supuşi unei presiuni psihologice puternice din partea ocupanţilor. Tot personalul, la sosirea la centrală, este atent verificat de terorişti înarmaţi”, a transmis compania nucleară făcând referire la forţele ruse care controlează Zaporojie.
”Toată această situaţie afectează negativ munca şi pun în pericol siguranţa nucleară privind radiaţiile”, a mai informat Energoatom.