Nutritionistul Mihaela Bilic sustine ca nu are nicio importanta daca bem apa sau nu in timp ce mancam. Medicul este de parere ca digestia nu poate fi ingreunata in niciun fel atunci cand bem apa in timpul mesei.
„Din categoria de mituri absurde face parte si avertizarea conform careia a bea apa in timpul mesei e o greseala, impiedica digestia corecta pentru ca dilueaza sucurile digestive. Nimic mai neadevarat, sucurile digestive sunt secretate in functie de tipul de alimente consumate, de cate grasimi, proteine sau glucide sunt prezente in intestin si care trebuie descompuse pentru a fi absorbite in sange. Apa nu are legatura cu sucurile digestive si daca bei apa in timpul mesei nu faci decat sa umpli mai tare stomacul, sa te saturi mai repede. Cantitatea de apa din alimente sau din stomac nu influenteaza concentratia sucurilor digestive. Sa luam de exemplu painea, fie ca e proaspata, prajita sau facuta pesmet ea va necesita aceleasi enzime pentru digestie. Asa ca pentru organism nu face diferenta daca mancam paine proaspata sau paine prajita peste care bem apa. E ca si cum ai spune ca friptura cu orez se digera corect, insa e o problema sa mancam ciorba de perisoare, unde carnea si orezul sunt puse in multa apa. Nu exista sucuri digestive mai concentrate sau mai diluate, ele stiu sa actioneze indiferent de cantitatea de lichid din tubul digestiv. Indiferent daca am mancat un biscuit sau un iaurt corpul nostru va secreta automat substantele necesare digestiei. Apa e singurul element care nu trebuie digerat, deci secretia de sucuri digestive nu depinde de apa„, a scris pe pagina sa de Facebook, nutritionistul Mihaela Bilic.
Citeşte şi Cu ce alimente poţi combina cartofii prăjiţi fără să te îngraşi
Cu toate acestea, unii nutritionisti spun ca este indicat sa bei apa cu cel putin 30 de minute inainte de masa sau la cel putin 30 de minute dupa ce ai mancat. Ei argumenteaza cu faptul ca apa bauta in timpul mesei „dilueaza” acizii si enzimele din aparatul digestiv, incetinind astfel procesul. Fara o digestie corespunzatoare, se aculumuleaza in organism toxine. Acelasi lucru se intampla si daca bei alcool, bauturi carbogazoase si sucuri. Ele inhiba productia de saliva si astfel mancarea nu ajunge in stomac la parametri optimi. Acest lucru s-ar traduce prin stari fizice de rau: balonare, crampe etc.
Daca se bea apa cu 30 de minute inainte de masa, organismul este hidratat, stomacul, ficatul si celelalte organe interne sunt „in forma” si pregatite pentru a prelucra mancarea.
Citeşte şi Mituri de vară despre sănătate explicate de medici