Este cod roşu de caniculă, dar meteorologii ştiu când vine iarna. Primii fulgi nu sunt aşa îndepărtaţi!

Temperaturile vor fi în continuare mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Așa se va menține până la jumătatea lunii septembrie, potrivit meteorologilor, care au anunţat şi când şi unde sunt posibile primele ninsori.
Filip Stan
16 aug. 2024, 21:01
Este cod roşu de caniculă, dar meteorologii ştiu când vine iarna. Primii fulgi nu sunt aşa îndepărtaţi!

Meteorologii au anunțat deja când vor fi primele ninsori aferente iernii din sezonul 2024-2025. Conform prognozei făcute de aceștia în acest an ninge mult mai devreme, chiar din a doua lună de toamnă, chiar dacă nu putem vorbi de un episod de iarnă în adevăratul sens al cuvântului.

Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru luna noiembrie. Astfel, în Capitală, dar și în alte orașe ale țării, mai ales în parte de bord, potrivit specialiștilor, iarna își va arăta primii fulgi încă din luna noiembrie.

Florinela Georgescu, director prognoze ANM: „Mai este zăpadă pe crestele cele mai înalte. Să nu se confunde cu grindina”

Prima ninsoare va cădea în ultima lună a toamnei chiar și Capitală, unde în aceste zile se înregistrează temperaturi extrem de ridicate. Nu se va depune strat, dar copiii se vor bucura de ceva tot mai rar în Capitală.

Ploi, posibilă lapoviţă la Bucureşti, în noiembrie

Până pe 19.08.2024, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice şi sud-vestice. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.

În perioada 19-26 august, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare, anunţă şi ANM.

Ninsori şi în Maramureş în luna noiembrie

 

Primele oferte pentru vacanța de iarnă. Cât ar trebui să scoată turiștii din buzunar pentru câteva nopți de cazare în Maramureș

În intervalul 26 august-2 septembrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări, dar mai ales în sudul şi sud-vestul teritoriului. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Între 2 septembrie și 9 septembrie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice şi sud-vestice.

Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui uşor deficit în sud-vestul, nord-vestul şi nord-estul ţării.

Guvernul Ciolacu pregătește măsurile pentru iarna 2024-2025. Derogare pentru asigurarea încălzirii localităților

Meteorologii de la Accuweather au realizat în detaliu prognoza meteo pentru luna octombrie 2024, în România iar primele ninsori sunt deja anunțate din a doua lună de toamnă, dar cu totul izolat şi mai ales în zonele de munte. O veste bună pentru fermieri este că luna octombrie ar urma să fie una și extrem de ploioasă ceea ce va asigura suficientă umiditate culturilor care se vor însămânța în acea perioadă.

Primii fulgui la Predeal, la mijlocul lui noiembrie

Meteorologii anunță că în luna octombrie vin primele ninsori

Conform meteorologilor, pe 1 octombrie va ploua, iar temperaturile se vor situa în jurul valorilor de 4 – 13 °C. Până pe 4 octombrie, precipitațiile vor continua, iar temperaturile minime vor ajunge în jur de 1 °C.

Ziua de sâmbătă 5 octombrie va fi una senină, dar cu maximul de 11 °C.  Următoarele trei zile vor fi parțial înnorate. Ploile și înnorările vor reîncepe din 10 octombrie.  Pe 17, 18 și 19 octombrie, cerul va fi parțial înnorat/senin, cu temperaturi minime de 5 °C și cu maximele de 11-13 °C.

Ninsori consistente la Vatra Dornei în noiembrie

Pe 20 octombrie vor debuta iar ploile, iar tot atunci se va înregistra primele temperaturi negative de -1 °C. Primele ninsori sunt anuntate pentru 21 octombrie și 22 octombrie, în localitățile de la munte, cu temperaturi negative ce vor ajunge la -2°C și cu maximele ce se vor situa în jurul valorii de 9 °C. Restul zilelor ale lunii octombrie vor fi cu cer parțial înnorat, cu maxime ce se vor situa între 8 și 12 °C.

Meteorologii au anunțat data primelor ninsori din acest an. Va ninge mai devreme decât ne așteptam

 

Se schimbă vremea în România. Meteorlogii anunţă vară de 6 luni şi iarnă fără zăpadă

Potrivit explicațiilor oferite de directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, vremea din România trece printr-o schimbare semnificativă. Specialista este de părere că verile „sunt din ce în ce mai calde”, iar iernile au devenit tot mai lipsite de zăpadă.

Elena Mateescu spune că vremea din România trece printr-o schimbare semnificativă. „Zăpadă vedem din ce în ce mai rar și în prezent. Cu siguranță vorbim de noțiunea de climă temperat continentală datorită poziției unde ne aflăm, dar niciun sezon nu mai seamănă cu altul și observăm, de la an la an, evoluții atipice poate, mai ales la nivelul sezoanelor de tranziție, dar și la nivelul anotimpului în zile.

Observăm că verile sunt din ce în ce mai călduroase, iernile sunt mai sărace în precipitații, ultimele cinci ierni în țara noastră au fost cele mai călduroase ierni”, a explicat Elena Mateescu la podcastul „În oglindă cu Mihai Ghiță”.

De asemenea, directorul ANM este de părere că vom avea în continuare climă temperat continentală. Chiar și așa, specialista a subliniat că vara începe mai devreme și se termină mai târziu, comparativ cu zilele sale calendaristice.

„Debutul verii clar începe mai devreme pentru că observăm încă de la jumătatea lunii mai fenomene convective specifice mijlocului de vară.(…) Notăm vara începe la 1 mai din punct de vedere al modului de manifestare al fenomenelor. Se prelungește, cum am avut în acest an, până în jurul datei de 15 noiembrie”, a mai spus Elena Mateescu.

Directorul ANM a fost întrebat și ce ar mai putea pierde populația. Elena Mateescu susține că trebuie să fim mai atenți cu mediul.

„Să lăsăm generațiile viitoare să trăiască și să încercăm să îi educăm încă de pe acum că așa cum vom proteja noi planeta, așa va rămâne ea pentru generațiile viitoare”, a mai spus directorul ANM.

Potrivit informațiilor disponibile până în prezent, directorul ANM susține că nu există o altă planetă pe care oamenii să se poată adapta.

„La nivel de informație cel puțin cu ceea ce lucrăm noi, tot pe planeta Pământ vom găsi resursa necesară, dar va depinde de noi ca oameni ce conservăm azi ca să avem în viitor”, a mai spus Elena Mateescu.

Amintim că în România s-au înregistrat maxime aproape de valorile istorice. Codul roșu de caniculă a fost valabil în cea mai mare parte a teritoriului. Zilele din sezonul estival sunt mai calde de la an la an. Maxima istorică din țara noastră a fost atinsă în 1951, atunci când în localitatea Ion Sion din județul Brăila s-au atins 44,5 grade Celsius.

Fenomenul s-a repetat în 2007. La Calafat s-au raportat 44,3 grade Celsius la umbră. Totodată, luna iulie a adus, în 2024, cinci zile cu maxime de 40 de grade în Capitală. Minimele de la București, din timpul nopților călduroase, s-au situat la 25-26 de grade Celsius şi în luna august, când au reapărut coduri roşii de caniculă.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Proteina care ar putea prelungi speranța de viață cu până la 7 ani. A fost denumită “fântâna tinereții”: “Un obiectiv cheie pentru domeniul îmbătrânirii”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Botswana creează un fond pentru a recompensa sportivii după succesul la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...