Este cod roşu de caniculă, dar meteorologii ştiu când vine iarna. Primii fulgi nu sunt aşa îndepărtaţi!

Temperaturile vor fi în continuare mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Așa se va menține până la jumătatea lunii septembrie, potrivit meteorologilor, care au anunţat şi când şi unde sunt posibile primele ninsori.
Filip Stan
16 aug. 2024, 21:01
Este cod roşu de caniculă, dar meteorologii ştiu când vine iarna. Primii fulgi nu sunt aşa îndepărtaţi!

Meteorologii au anunțat deja când vor fi primele ninsori aferente iernii din sezonul 2024-2025. Conform prognozei făcute de aceștia în acest an ninge mult mai devreme, chiar din a doua lună de toamnă, chiar dacă nu putem vorbi de un episod de iarnă în adevăratul sens al cuvântului.

Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru luna noiembrie. Astfel, în Capitală, dar și în alte orașe ale țării, mai ales în parte de bord, potrivit specialiștilor, iarna își va arăta primii fulgi încă din luna noiembrie.

Florinela Georgescu, director prognoze ANM: „Mai este zăpadă pe crestele cele mai înalte. Să nu se confunde cu grindina”

Prima ninsoare va cădea în ultima lună a toamnei chiar și Capitală, unde în aceste zile se înregistrează temperaturi extrem de ridicate. Nu se va depune strat, dar copiii se vor bucura de ceva tot mai rar în Capitală.

Ploi, posibilă lapoviţă la Bucureşti, în noiembrie

Până pe 19.08.2024, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice şi sud-vestice. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.

În perioada 19-26 august, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare, anunţă şi ANM.

Ninsori şi în Maramureş în luna noiembrie

 

Primele oferte pentru vacanța de iarnă. Cât ar trebui să scoată turiștii din buzunar pentru câteva nopți de cazare în Maramureș

În intervalul 26 august-2 septembrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări, dar mai ales în sudul şi sud-vestul teritoriului. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Între 2 septembrie și 9 septembrie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice şi sud-vestice.

Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui uşor deficit în sud-vestul, nord-vestul şi nord-estul ţării.

Guvernul Ciolacu pregătește măsurile pentru iarna 2024-2025. Derogare pentru asigurarea încălzirii localităților

Meteorologii de la Accuweather au realizat în detaliu prognoza meteo pentru luna octombrie 2024, în România iar primele ninsori sunt deja anunțate din a doua lună de toamnă, dar cu totul izolat şi mai ales în zonele de munte. O veste bună pentru fermieri este că luna octombrie ar urma să fie una și extrem de ploioasă ceea ce va asigura suficientă umiditate culturilor care se vor însămânța în acea perioadă.

Primii fulgui la Predeal, la mijlocul lui noiembrie

Meteorologii anunță că în luna octombrie vin primele ninsori

Conform meteorologilor, pe 1 octombrie va ploua, iar temperaturile se vor situa în jurul valorilor de 4 – 13 °C. Până pe 4 octombrie, precipitațiile vor continua, iar temperaturile minime vor ajunge în jur de 1 °C.

Ziua de sâmbătă 5 octombrie va fi una senină, dar cu maximul de 11 °C.  Următoarele trei zile vor fi parțial înnorate. Ploile și înnorările vor reîncepe din 10 octombrie.  Pe 17, 18 și 19 octombrie, cerul va fi parțial înnorat/senin, cu temperaturi minime de 5 °C și cu maximele de 11-13 °C.

Ninsori consistente la Vatra Dornei în noiembrie

Pe 20 octombrie vor debuta iar ploile, iar tot atunci se va înregistra primele temperaturi negative de -1 °C. Primele ninsori sunt anuntate pentru 21 octombrie și 22 octombrie, în localitățile de la munte, cu temperaturi negative ce vor ajunge la -2°C și cu maximele ce se vor situa în jurul valorii de 9 °C. Restul zilelor ale lunii octombrie vor fi cu cer parțial înnorat, cu maxime ce se vor situa între 8 și 12 °C.

Meteorologii au anunțat data primelor ninsori din acest an. Va ninge mai devreme decât ne așteptam

 

Se schimbă vremea în România. Meteorlogii anunţă vară de 6 luni şi iarnă fără zăpadă

Potrivit explicațiilor oferite de directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, vremea din România trece printr-o schimbare semnificativă. Specialista este de părere că verile „sunt din ce în ce mai calde”, iar iernile au devenit tot mai lipsite de zăpadă.

Elena Mateescu spune că vremea din România trece printr-o schimbare semnificativă. „Zăpadă vedem din ce în ce mai rar și în prezent. Cu siguranță vorbim de noțiunea de climă temperat continentală datorită poziției unde ne aflăm, dar niciun sezon nu mai seamănă cu altul și observăm, de la an la an, evoluții atipice poate, mai ales la nivelul sezoanelor de tranziție, dar și la nivelul anotimpului în zile.

Observăm că verile sunt din ce în ce mai călduroase, iernile sunt mai sărace în precipitații, ultimele cinci ierni în țara noastră au fost cele mai călduroase ierni”, a explicat Elena Mateescu la podcastul „În oglindă cu Mihai Ghiță”.

De asemenea, directorul ANM este de părere că vom avea în continuare climă temperat continentală. Chiar și așa, specialista a subliniat că vara începe mai devreme și se termină mai târziu, comparativ cu zilele sale calendaristice.

„Debutul verii clar începe mai devreme pentru că observăm încă de la jumătatea lunii mai fenomene convective specifice mijlocului de vară.(…) Notăm vara începe la 1 mai din punct de vedere al modului de manifestare al fenomenelor. Se prelungește, cum am avut în acest an, până în jurul datei de 15 noiembrie”, a mai spus Elena Mateescu.

Directorul ANM a fost întrebat și ce ar mai putea pierde populația. Elena Mateescu susține că trebuie să fim mai atenți cu mediul.

„Să lăsăm generațiile viitoare să trăiască și să încercăm să îi educăm încă de pe acum că așa cum vom proteja noi planeta, așa va rămâne ea pentru generațiile viitoare”, a mai spus directorul ANM.

Potrivit informațiilor disponibile până în prezent, directorul ANM susține că nu există o altă planetă pe care oamenii să se poată adapta.

„La nivel de informație cel puțin cu ceea ce lucrăm noi, tot pe planeta Pământ vom găsi resursa necesară, dar va depinde de noi ca oameni ce conservăm azi ca să avem în viitor”, a mai spus Elena Mateescu.

Amintim că în România s-au înregistrat maxime aproape de valorile istorice. Codul roșu de caniculă a fost valabil în cea mai mare parte a teritoriului. Zilele din sezonul estival sunt mai calde de la an la an. Maxima istorică din țara noastră a fost atinsă în 1951, atunci când în localitatea Ion Sion din județul Brăila s-au atins 44,5 grade Celsius.

Fenomenul s-a repetat în 2007. La Calafat s-au raportat 44,3 grade Celsius la umbră. Totodată, luna iulie a adus, în 2024, cinci zile cu maxime de 40 de grade în Capitală. Minimele de la București, din timpul nopților călduroase, s-au situat la 25-26 de grade Celsius şi în luna august, când au reapărut coduri roşii de caniculă.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care intră în bani din luna decembrie. Se aliniază toate planetele, apar moșteniri și câștiguri care duc la lux și opulență
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni