De ce sa iau o pauza?
Putine sunt relatiile care decurg de la sine si fara conflicte. Intr-un cuplu, se regasesc două individualitati distincte, două personalitati, fiecare cu interesele si dorintele proprii. De aceea, pentru a putea functiona ca un cuplu, este vital sa inveti cum sa negociezi aceste diferente. Cu toate acestea, uneori, tocmai diferentele sunt cele care iti pot lasa impresia ca singura cale viabila pentru a-ti pune ordine in viata este despartirea.
Aceasta este o decizie drastica, si trebuie sa o iei atat cu inima cat si cu mintea impacata. In unele cazuri insa, cea mai buna solutie pare a fi separarea pentru o perioada, timp in care poti evalua mai bine situatia, analiza problemele. In fine, amandoi veti avea posibilitatea de a va decide cu mintea limpede, asupra viitorului relatiei.
Cum sa fac?
Ca orice decizie majora, si separarea chiar daca este temporara, trebuie planificata. Pentru ca lucrurile sa mearga, trebuie sa va asezati, in liniste si sa discutati problema in doi, cum se pot rezolva divergentele si de cat timp aveti nevoie. O separare neplanificata si numai de forma vapoate aduce din nou impreuna dar, cu aceleasi probleme cu care ati plecat, fara nicio finalitate pozitiva. Chiar si in cazul in care ati ajuns la punctul in care aparent nu va mai puteti intelege deloc, e important sa incercati sa va relaxati, sa pastrati o atitudine constructiva iar hotararea sa o luati ambii parteneri cat se poate de lucizi.
Iata catevapuncte de reper:
1. Identificati impreuna motivele care au dus la nevoia unei eventuale despartiri, evaluati situatia dar evitati pe cat se poate aruncarea vinei dintr-o tabara in alta.
2. Puneti-va de acord asupra perioadei de care aveti nevoie. Nu exista orecomandare in acest sens, separarea putand fi de doar un weekend dar si de cateva luni. In principiu, alegeti perioada care vi se pare cea mai potrivita pentru a va pune la punct gandurile si a ajunge la o concluzie, tinand insa cont si de parerea partenerului.