În cadrul unui studiu publicat în Jurnalul Științific al Societății Regale din cadrul Universității din Stockholm, Suedia, au fost fotografiate 25 de participante înainte și după mai multe zile în care somnul le-a fost întrerupt în mod repetat. Apoi, alte 65 de femei au fost rugate să acorde note participantelor la studiu, ținând cont de cât de mult și-ar dori să socializeze cu ele, dar și pe baza unor criterii ca atractivitatea, sănătatea și gradul de încredere pe care îl inspiră, scrie tasta.ro.
Rezultatele au demonstrat că lipsa somnului este vizibilă în înfățișarea unei persoane, semnele incluzând o piele palidă, cearcăne închise la culoare, pleoape umflate.
Mai mult, oboseala poate afecta viața socială a unei persoane. Fotografiile femeilor care avuseseră parte de două nopți consecutive cu doar patru ore de somn au fost considerate mai puțin atrăgătoare, cu o stare de sănătate mai puțin bună, și mai puțin demne de încredere.
Cercetătorii au adus argumente evoluționiste în sprijinul rezultatelor. Oamenii somnoroși par bolnavi, iar oamenii sănătoși au tendința de a se ține la distanță de ei pentru a evita să ia o boală contagioasă.
Citeşte şi De ce să dormi cu o pernă între genunchi