Avocaţii au părerile împărţite în privinţa legalităţii prelevării temperaturii de agenţii de pază sau jandarmii postaţi la uşa unor magazine.
Avocatul Cosmina Cerva afirmă că desfăşurarea activităţilor medicale în România este reglementată foarte clar de legislaţia în domeniu.
„Procedura prin care jandarmii, paznicii sau bodyguarzii măsoară temperatura corporală a cetăţenilor la intrarea în spaţiile comerciale şi instituţiile publice reprezintă un abuz. Pe lângă faptul că se încalcă prevederile Costituţiei (Art. 22 alin. Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viaţă privată din punct de vedere al informaţiilor referitoare la sănătatea persoanei), putem vorbi şi de infracţiunea prevăzută de art. 348 Cod penal – exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a precizat Cosmina Cerva pentru Mediafax.
Avocatul susţine că, atâta timp cât măsurarea temperaturii corporale este folosită în scop medical, se impune prezenţa cadrelor medicale autorizate.
Pe de altă parte, alţi jurişti susţin că nu este nevoie de pregătire medicală deoarece vorbim doar despre citirea unei cifre de pe un termoscanner.
„Măsurarea temperaturii nu reprezintă o prelevare a unei date cu caracter personal ce să conducă ulterior la identificarea persoanei de la care s-a prelevat, deoarece autoritatile nu solicită numele si prenumele sau CNP -ul persoanei verificate. Nu trebuie cuiva pregătire de specialitate pentru a citi un termometru”, a explicat avocatul Cristian Ene, conform sursei citate.
Unii oameni spun că nu sunt încântaţi că paznicii sunt cei care decid dacă intră sau nu în magazin.
Începând de săptămâna trecută, la intrarea în orice instituţie sau spaţiu public închis, vizitatorilor li se ia temperatura.