Anvelopele de vară sunt confecționate dintr-un cauciuc mai dur, care la temperaturi înalte se înmoaie. Asta le face să se lipească mult mai bine de asfalt în zilele toride, când asfaltul este încins, când temperatura șoselei poate depăși 50-60 de grade Celsius.
Cauciucurile de iarnă, în schimb, sunt confecționate dintr-un cauciuc mai moale, care își păstrează elasticitatea la temperaturi reduse. Cauciucurile de iarnă sunt optime pentru drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Dacă pe asfaltul rece devin extrem de rigide, vara nu asigură o aderență foarte bună.
De mai mulți ani, a apărut și conceptul de anvelope all-season, care pot fi folosite și atât vara, cât și iarna. Sunt o combinație între anvelopele de vară și cele de iarnă, dar cu toate acestea specialiștii nu le recomandă.
„Sunt o struțo-cămilă, care doar pe hârtie sunt bune de ceva. Sfatul meu pentru șoferi este să folosească, vara, anvelope de vară și, iarna, anvelope de iarnă. Pentru că, nu e vorba de aderență la modul general, ci de siguranța pe care o conferă în situațiile extreme. Cu anvelopă all-season vei opri în 30-50 de metri, cu una potrivită sezonului în 15-20 de metri. Iar asta poate face, uneori, diferența între viață și moarte”, a explicat Titi Aur pentru ProMotor, expert în conducere defensivă.
Legislația din România nu stabilește calr o dată fixă la care trebuie să treci de la cauciucuri de vară la cele de iarnă. Totuși, specialiștii explică faptul că anvelopele de vară nu mai au elasticitatea optimă la temperaturi sub 6-7 grade Celsius. Așadar, atunci când temperaturile medii scad sub 6 grade, este indicat să treceți de la cauciucuri de vară la cele de iarnă.
Nu riscați să fiți amendați dacă circulați iarna cu anvelope de vară, dar cu condiția ca drumul să nu fie acoperit cu zăpadă, gheață sau polei.