Experții se tem că virusul ar putea fi o infecție „persistentă”, ceea ce înseamnă că poate rămâne în stare latentă la pacienți de ani de zile , precum virusurile care duc la herpes și varicelă.
Profesorul Mark Harris, expert în virologie la Universitatea din Leeds, a declarat: „Deși coronavirusurile provoacă, în general, infecții pe termen scurt, autolimitate, care sunt eliminate, există câteva dovezi pentru infecții persistente de coronavirusuri la animale, în principal la lilieci“.
Oamenii de știință cred că virusul s-ar fi răspândit inițial de la animale sălbatice, cum ar fi liliecii, fiind vânduţi ca hrană în piețele din Wuhan, orașul chinez unde se află epicentrul focarului.
Profesorul Harris a adăugat: „Rapoartele potrivit cărora pacienții care au fost testaţi negativ, iar ulterior pozitiv sunt în mod clar un motiv de îngrijorare. Este puţin probabil ca aceste persoane să fi fost reinfectate după ce au eliminat virusul, deoarece ar fi prezentat o imunitate la virus, care ar împiedica o astfel de reinfectare.
Prin urmare, cealaltă posibilitate este că infecția nu a fost tratată şi a persistat. Încă nu este clar dacă persoanele depistate pozitiv pentru a doua oară sunt contagioase, deoarece 13 dintre cei care au fost în contact strâns cu mai mult de 100 de persoane după ce au fost externate par să nu fi transmis acest lucru„.
Şi o femeie din Japonia a fost testată pozitiv a doua oară
O femeie din Japonia care s-a vindecat de coronavirus și a fost externată din spital, a fost testată din nou pozitiv. Femeia de 40 de ani, care a fost inițial infectată după ce lucrase într-un autobuz turistic cu vizitatori din Wuhan, a fost infectată pentru a doua oară ieri.
Oficialii japonezi spun că este primul incident cunoscut de acest fel în Japonia.
Femeia a fost confirmată pentru prima dată ca fiind infectată cu coronavirus pe 29 ianuarie. După ce a fost externată din spital, a fost testată negativ la 6 februarie, deși mai avea o tuse la vremea respectivă.
Timp de o săptămână nu o avut simptome, însă a revenit la medic pe 21 februarie plângându-se de dureri în gât și dureri în piept.
Miercuri, ea a fost testată pozitiv cu coronavirus pentru a doua oară, au spus oficialii din Osaka.