ESTE OFICIAL. Telefoanele mobile pot ucide

Raportul Institutului Naţional pentru Ştiinţe, Lege şi Politică Publică (NISLAPP), "SOS pentru Sănătatea Publică: Partea Întunecată a Revoluţiei Wireless", detaliază consecinţele asupra sănătăţii provocate de expunerea la radiaţiile telefoanelor mobile, antenelor din vecinătate, reţelelor wireless, routerele wireless, telefoane portabile, şi alte aparate.
Iulian Tudor
08 iul. 2014, 11:26
ESTE OFICIAL. Telefoanele mobile pot ucide

O listă tot mai lungă de dovezi despre efectele nocive ale expunerii la câmpul electric–ciclul continuu de 50 de alternaţii pe secundă, alternarea negativ-pozitiv a curentului alternativ emanat de firele electrice din casă, împreună cu expunerea la câmpul magnetic provocată de curentul care apare prin conductele de apă, de metal, din casă–accentuează problemele cauzate oamenilor moderni asediaţi de electricitate, scrie epochtimes-romania.com.

Citeşte şi Topul celor mai bune smartphone-uri din România sub 1.500 de lei

„Radiaţia electromagnetică [EMR] are potenţialul să devină cea mai controversată toxină din viaţa noastră”, a declarat Rob Metzinger din cadrul Safe Living Technologies cu sediul în Canada. „Cu certitudine că am văzut, în afacerile noastre din viaţa de zi, o creştere a interesului public şi înţelegerii privind acest poluant”.

„Expunerea la radiaţiile telefoanelor mobile este cel mai mare experiment de sănătate umană desfăşurat vreodată, fără consimţământ informat şi are aproximativ 4 miliarde de participanţi înrolaţi”, a adăugat autorul raportului „Telefoane mobile şi tumori pe creier”, Lloyd Morgan. „Ştiinţa a arătat că folosirea telefoanelor mobile provoacă un risc mărit de tumori pe creier, şi un risc mărit de cancer la ochi, tumori ale glandei salivare, cancer testicular, limfoma non-Hodgkin, şi leucemie. Publicul trebuie informat”.

Partea negativă a conectării permanente

Componenta dăunătoare a celularului este Wi-Fi-ul, iar la fel de periculoase sunt routerele de Internet wireless. Promisiunea fermecătoare de a fi capabil să munceşti de oriunde din lume a captat imaginaţia profesioniştilor. Prea multele imagini cu oameni de afaceri care verifică email-urile dintr-un şezlong pe o plajă au prins rădăcini în psihicul nostru colectiv. Sau cel puţin, credem noi, ar trebui să fim capabili să lucrăm oriunde altundeva, dacă nu din Hawaii.

Citeşte şi Cum te poate îmbolnăvi telefonul mobil. Un nou avertisment

Şcolile au luat şi ele parte la acest experiment. Aşa cum arată raportul „SOS pentru Sănătatea Publică: Partea Întunecată a Revoluţiei Wireless”, faptul că şcolile se folosesc tot mai des de reţelele wireless pentru a permite accesul la internet – în detrimentul conexiunilor prin fir – sporeşte cantitatea de radiaţii la care sunt expuşi copiii de-a lungul vieţii. Totuşi, acum, exceptând Statele Unite, mai multe ţări recomandă utilizarea limitată a telefonului mobil şi a accesului la Wi-Fi pentru copii, inclusiv Germania, Rusia, India, Belgia, şi Finlanda.

La sfârşitul primăverii, Franţa a interzis telefoanele celulare în şcolile primare şi a devenit primul guvern european care a anunţat public propunerea pentru o interzicere directă a unor moduri de utilizare a telefonului mobil. Legea propusă ţinteşte să interzică reclamele pentru copii sub 12 ani şi vânzarea telefoanelor mobile pentru a fi folosite de copiii sub şase ani. Paris-ul a început să scoată reţele wireless din librării, iar Universitatea Lakehead din Ontario a interzis Wi-Fi-ul în tot campusul.

„Suntem dependenţi”, explică autorul raportului, Magda Havas, un profesor asociat specializat în studii de mediu şi resurse la Universitatea Trent din Canada. „Telefoanele mobile sunt folosite greşit ca modalitate de a păstra legătura constant. Ele trebuiau să fie folosite pentru afaceri sau urgenţe, dar acum oamenii le folosesc în casele lor deoarece sunt atât de convenabile. Iar acum le folosesc copiii. Să-i dai unui copil un celular este ca şi cum i-ai da un pachet de ţigări”.

De ce nu atragem atenţia acestui subiect, atunci ? „Există multă putere în spatele ignorării părţilor negative a wireless-ului, notează consultantul Larry Gust de la Gust Environmental. Ar putea să aibă legătură cu faptul că industria de telefonie mobilă are o influenţă politică de 4 trilioane USD anual”.

Care sunt problemele de sănătate?

Gust şi ceilalţi descriu o realitate sumbră. „Atmosfera este plină de transmisii digitale. Dacă semnalele ar fi fost colorate albastru, n-ai fi fost capabil să vezi prin ele, atât sunt de multe. Aceste semnale aduc daune corpurilor noastre”. Efectele asupra sănătăţii sunt largi şi profunde, şi sunt cumulative de-a lungul timpului.

Experţii EMF indică spre suferinţele unui număr alarmant de oameni afectaţi de hipersensivitate electromagnetică, care sunt deseori denumiţi „canarii din minele de cărbuni” – în sensul că avertizează populaţia în mare, de pericolele nevăzute.

Simptomele acestora includ iritabilitatea, insomnia, oboseală, durerea cronică, dificultăţile de concentrare, memoria slabă pe termen-scurt, depresie, anxietate, iregularităţi cardiovasculare, greaţă, tulburări ale pielii, şi afecţiuni ale ochilor şi urechilor. În timp ce este practic necunoscută în Statele Unite, hipersensibilitatea electromagnetică (HE) este o afecţiune „compensabilă” în sistemul de sănătate al Suediei.

Deoarece aceste simptome sunt identice cu simptome ale altor afecţiuni, este dificil să le corelezi cu HE. Totuşi, plângerile sunt foarte multe, iar eliberarea recentă a telefoanelor cu Wi-Fi 3G a cauzat aproape imediat plângeri publice privind bolile, conform unei cercetări a TNO Psysics and Electronics Lab din Olanda.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a afișat alături de noua iubită! Ce declarație de dragoste i-a făcut bruneta | FOTO
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Acte pentru demolare perete 2025. Este interzis să faci asemenea lucrări fără autorizație. Ce riști
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Decizia i-a făcut pe oameni să reacționeze violent
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
„Regina de gheață” l-a pus pe Elon Musk la punct. Trump are încredere deplină în ea
wowbiz.ro
Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia
Spynews
Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
Spynews
Ce vârste au fiicele Adelinei Chivu de la X Factor. Imagini emoționante cu prezentatoarea TV și fetele ei | FOTO
Evz.ro
Vremea doboară recorduri în România. Temperaturile sunt ireale
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă
Cancan.ro
Zodia feminină care va fi cerută de soție anul acesta. Cristina Demetrescu: '2025 este un an al căsătoriei'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Românii obligați să-și schimbe buletinul. Nu expiră, dar nu-l mai pot păstra
StirileBZI
Bani în plus pentru profesori în 2025! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
substantial.ro
Români blocați în Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, din cauza conflictului rebel
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CINCI MILIOANE de PENSIONARI! Situația se complică din 2026
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid