Este permis sau nu să dormi în maşină? Oricine se află la volanul unui vehicul ar trebui să fie cât mai odihnit posibil, deoarece studiile științifice arată că oboseala poate duce la simptome similare consumului de alcool. Există situații în care șoferii, epuizați fiind, recurg la somn. În plus, dacă se întâmplă o astfel de situație, există câteva aspecte care trebuie luate în considerare.
Citeşte şi: Semnul de circulație pe care șoferii din România trebuie să-l știe dacă intenționează să iasă din țară
De exemplu, dacă treci pe o proprietate privată pentru o pauză, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să vorbești cu proprietarul spațiului respectiv. Nerespectarea acestui lucru poate duce la penalități. Pe de altă parte, nu poți dormi în majoritatea parcărilor din supermarketuri. De asemenea, nu ar trebui să dormi în mașină într-o zonă în care accesul ambulanței ar putea fi blocat. În plus, când dormi în mașină, motorul trebuie oprit. În Germania, de exemplu, o mașină nu este o „reședință”, așa că nu poți dormi în ea pentru totdeauna.
De obicei, există parcări și zone amplasate unde conducătorii auto pot opri, pentru a dormi. De altfel, astfel de zone au și grupuri sanitare sau chiar un magazin. Chiar și așa, în momentul în care un conducător auto decide să doarmă în mașină, trebuie să ia în considerare propria siguranță. Mașina trebuie să fie încuiată și, de asemenea, șoferul să se asigure că are suficient aer. Nu se recomandă odihna în mașină în timpul zilelor toride. Pentru că soarele va încălzi rapid mașina și sănătatea este pusă în pericol, scrie ziarulromanesc.de.
Campingul la întâmplare este în general interzis în Danemarca, Grecia, Croația, Olanda și Portugalia. În Franța, Italia, Austria și Elveția, s-ar putea să vă descurcați fără rezervări la hotel. Cu toate acestea, dacă doriți să dormiți în mașină acolo, aveți nevoie de un permis de la autoritățile locale. Pe de altă parte, situația este deosebit de flexibilă în Suedia, Norvegia și Finlanda, deoarece așa-numitul drept de acces public se aplică în țările scandinave. În conformitate cu acesta, toate locurile publice neprotejate pot fi folosite pentru campare și înnoptări, dar dacă un vehicul parcat reprezintă un obstacol în trafic sau dacă s-au produs pagube în natură se aplică sancțiuni.