Cand mananci, corpul uman desfasoara o serie de procese:
– gura creeaza saliva, care contine enzime digestive. Ele ajuta la „dizolvarea” hranei.
– stomacul creeaza sucuri gastrice care vor distruge potentiale bacterii si vor continua procesul de dizolvare al hranei pe care o imping catre intestine.
– ficatul „absoarbe” substantele hranitoare ajunse din mancare in sange si le „impinge” catre celelalte zone ale corpului. Ficatul hotaraste daca utilizeaza aceste substante „acum” sau „mai tarziu”, in functie de necesitatile corpului. Pentru a indeplini toate aceste sarcini, ficatul are nevoie de apa.
Ca e bine si chiar indicat sa bem apa e clar. Parerile sunt, insa, impartite cand vine vorba despre momentul in care ar fi cel mai bine sa o bem: inainte, in timpul sau dupa masa?
Unii nutritionisti spun ca indicat este sa bei apa cu cel putin 30 de minute inainte de masa sau la cel putin 30 de minute dupa ce ai mancat. Ei argumenteaza cu faptul ca apa bauta in timpul mesei „dilueaza” aciziii si enzimele din aparatul digestiv, incetinind astfel procesul. Fara o digestie corespunzatoare, se aculumuleaza in organism toxine. Acelasi lucru se intampla si daca bei alcool, bauturi carbogazoase si sucuri. Ele inhiba productia de saliva si astfel mancarea nu ajunge in stomac la parametri optimi. Acest lucru s-ar traduce prin stari fizice de rau: balonare, crampe etc.
Daca se bea apa cu 30 de minute inainte de masa, organismul este hidratat, stomacul, ficatul si celelalte organe interne sunt „in forma” si pregatite pentru a prelucra mancarea.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.