Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la consumatorii de vin. Dacă printre aceștia se numără persoane ce suferă de hipertensiune, un pahar din licoare bahică este prea mult și poate deveni chiar periculos.
Inima se mărește și apare oboseală la eforturi minime, din cauza consumului regulat de alcool. Nici medicamentele de tensiune nu mai pot face față unui simplu și aparent inocent pahar de vin consumat. Alcoolul distruge efectele terapeutice ale medicațiilor.
Alcoolul din vin, respectiv 8%, ajunge în creier în doar 8 minute, ajungând foarte rapid și în stomac, unde rămâne pentru o lungă perioadă.
„Din momentul în care am luat prima gură de băutură alcoolică, primele molecule de alcool ajung la creier în maxim opt minute. Alcoolul ,apa, dioxidul de carbon, drogurile se absorb direct din stomac, nu ajung niciodată în intestin. Stomacul este semi-permeabil pentru aceste categorii de substanțe. Ca dovadă, dacă ne doare capul și luăm o pastilă durerea trece în 15 minute”, explică dr. Ștefan Voicu, profesor la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii, potrivit stirileprotv.ro.
În ceea ce privește pericolul pentru inimă, muschiul cardiac se subțiază în contactul cu alcoolul, astfel că organul nu mai poate pompa sânge cum trebuie.
„Inima se dilată foarte mult, se bombează, nu mai are forță de contracție și oamenii obosesc la eforturi minime, ușoare. Ajung cu stază, adică cu apă care se oprește în sistemul venos periferic și picioare umflate, cum e un pacient cu insuficiență cardiacă. Avem voie să consumăm alcool – 120-130 de grame de alcool pe săptămână – daca ești bărbat – și vreo 70 de grame dacă ești femeie, asta înseamnă o sticlă de vin”, susține și Iulian Călin, medic primar cardiolog.
O sticlă de vin, dar consumată pe tot parcursul săptămânii, este limita de siguranță pentru cei cu probleme cardiace, dar și pentru cei ce nu vor să aibă astfel de afecțiuni în viitor. Potrivit statisticilor, peste 7.000.000 de români au hipertensiune.