În momentul în care se efectuează ITP-ul, inspectorii verifică mai multe aspecte ale unui autoturism. Se face o verificare a caroseriei, a șasiului, a motorului și a documentelor. Structura nu trebuie să fie afectată de rugină, actele trebuie să fie conforme, iar modificările de motor sau alte altor sisteme neomologate nu trebuie să existe.
Se analizează și elementele de siguranță, direcția, frânele și sistemul de iluminare și se face o analiză a nivelului de noxe emise pe eșapament. Potrivit legii, vehiculele care prezintă defecte periculoase sau grave, nu primesc drept de circulație. Mașinile fără probleme sau cu defecte minore primesc drept de circulație, cu o valabilitate de până la doi ani.
Conform legii, mașinile noi nu trebuie să facă inspecția tehnică decât după trei ani de la data primei înmatriculări. Mașinile care au mai puțin de 12 ani de când se află în circulație, trebuie supuse inspecției la fiecare doi ani. Mașinile care au mai mult de 12 ani de la prima înmatriculare, vor reface ITP-ul anual.
Pentru mașinile de taxi care fac transport de persoane, inspecția se face de două ori pe an. Valabilitatea este trecutăpe talon, în partea de final. Dacă în rubrică scrie, de exemplu, data „27.10.2025”, înseamnă că inspecția este valabilă până la acea dată, inclusiv. Deci, conform legii, ITP-ul este valabil și în ultima zi specificată pe certificatul de înmatriculare.
Citește și: Cod rutier 2024. Cât e amenda pentru depășire neregulamentară, ce se întâmplă cu permisul auto
Amenda pentru ITP expirat
Cei care circulă cu ITP expirat riscă să primească două amenzi. Legea stabilește că se suspendă automat înmatricularea unei mașini când îi expiră inspecția tehnică. Asta înseamnă că, din acel moment, șoferul conduce o mașină neînmatriculată.
Astfel, șoferii care sunt prinși cu ITP expirat, riscă să primească o amendă pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil. Cea de-a doua amendă se va aplica pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată.
Așadar, cei prinși cu ITP expirat riscă o amendă minimă de 4.785 de lei, cea maximă fiind de până la 6.600 de lei. Mai mult, se suspendă pe loc dreptul de circulație pentru respectivul autovehicul, iar talonul și plăcuțele de înmatriculare vor fi reținute de poliție. Recuperarea lor se va face doar dacă vehiculul va trece de ITP-ul efectuat la RAR.