Este sau nu valabil ITP-ul până în ultima zi, în 2024. Șoferii care nu fac inspecția la timp riscă să primească două amenzi

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) are rolul de a verifica starea de funcționare a unui autovehicul. Se face la diferite intervale de timp, în funcție de vechimea autoturismului și de utilizarea acestuia.
Alina Costache
25 oct. 2024, 21:42
Este sau nu valabil ITP-ul până în ultima zi, în 2024. Șoferii care nu fac inspecția la timp riscă să primească două amenzi
Până când este valabil ITP-ul

În momentul în care se efectuează ITP-ul, inspectorii verifică mai multe aspecte ale unui autoturism. Se face o verificare a caroseriei, a șasiului, a motorului și a documentelor. Structura nu trebuie să fie afectată de rugină, actele trebuie să fie conforme, iar modificările de motor sau alte altor sisteme neomologate nu trebuie să existe.

Se analizează și elementele de siguranță, direcția, frânele și sistemul de iluminare și se face o analiză a nivelului de noxe emise pe eșapament. Potrivit legii, vehiculele care prezintă defecte periculoase sau grave, nu primesc drept de circulație. Mașinile fără probleme sau cu defecte minore primesc drept de circulație, cu o valabilitate de până la doi ani.

Citește și: COD RUTIER 2024. Primesc sau nu amendă şoferii care rămân în pană în dreptul indicatorului cu oprire interzisă?

Până când este valabil ITP-ul

Conform legii, mașinile noi nu trebuie să facă inspecția tehnică decât după trei ani de la data primei înmatriculări. Mașinile care au mai puțin de 12 ani de când se află în circulație, trebuie supuse inspecției la fiecare doi ani. Mașinile care au mai mult de 12 ani de la prima înmatriculare, vor reface ITP-ul anual.

Pentru mașinile de taxi care fac transport de persoane, inspecția se face de două ori pe an. Valabilitatea este trecutăpe talon, în partea de final. Dacă în rubrică scrie, de exemplu, data „27.10.2025”, înseamnă că inspecția este valabilă până la acea dată, inclusiv. Deci, conform legii, ITP-ul este valabil și în ultima zi specificată pe certificatul de înmatriculare.

Citește și: Cod rutier 2024. Cât e amenda pentru depășire neregulamentară, ce se întâmplă cu permisul auto

Amenda pentru ITP expirat

Cei care circulă cu ITP expirat riscă să primească două amenzi. Legea stabilește că se suspendă automat înmatricularea unei mașini când îi expiră inspecția tehnică. Asta înseamnă că, din acel moment, șoferul conduce o mașină neînmatriculată.

Astfel, șoferii care sunt prinși cu ITP expirat, riscă să primească o amendă pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil. Cea de-a doua amendă se va aplica pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată.

Așadar, cei prinși cu ITP expirat riscă o amendă minimă de 4.785 de lei, cea maximă fiind de până la 6.600 de lei. Mai mult, se suspendă pe loc dreptul de circulație pentru respectivul autovehicul, iar talonul și plăcuțele de înmatriculare vor fi reținute de poliție. Recuperarea lor se va face doar dacă vehiculul va trece de ITP-ul efectuat la RAR.

DailyBusiness
Pensiile cresc spectaculos! Noi beneficii pentru pensionari. Cine și cum se califică
Spynews
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masa lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Cât costă să faci succesiunea după 10 ani. Suma nu e deloc mică
Capital.ro
Toată lumea va fi scanată. Se schimbă cărțile de identitate. Se aplică în toate statele UE
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Tarife RIDICATE ale locuințelor. Noii proprietari plătesc sume faraonice
Adevarul
Porecla șocantă pe care Mohamed Al-Fayed i-a dat-o Prințului Philip. Ce legătură avea cu accidentul în care au murit Prințesa Diana și fiul său Dodi
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Alina Petre, primele declarații după ce soțul ei a fost reținut de DNA. Ce spune blondina despre Bogdan Vasiliu și situația în care se află: "Sunt trează de la 5 dimineața, astept DNA-ul la mine acasă"
Spynews
ÎPS Teodosie, noi declarații controversate. Ce spune despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween: „Primesc întuneric”
Evz.ro
Celebru actor a fost învins de o boală grea. Ce tragedie!
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ce urmează să se întâmple cu salariile unei categorii de români. Guvernul a pregătit noi măsuri. Despre ce este vorba
Cancan.ro
Cum a apărut această tânără la nunta lui Iancu Sterp? Invitații și-au dat coate când au văzut-o așa 😲
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Permisul de conducere digital. ORDIN de la UE! Când va fi aplicat în toate statele
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Adrian Marțian mai are un copil! Fiul cel mare al afaceristului este dezamăgit că propriul tată îl ignoră atât pe el, cât și pe Ianis: "Să nu uite"
substantial.ro
Gérard Depardieu solicită amânarea procesului pentru agresiune sexuală
MediaFlux
SE SCHIMBĂ HARTA ROMÂNIEI! Aceste județe DISPAR!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Descoperirea incredibilă a „chitonului” lui Alexandru cel Mare: o revelație arheologică în Grecia