Ai contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau ENGIE? De la 1 aprilie 2025 se estimează o creștere semnificativă a prețurilor la energie și gaze, ceea ce poate duce la costuri mult mai mari pentru clienţi.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, vine cu sfaturi utile pentru români şi a precizat că, la nivelul Guvernului, se încearcă prelungirea plafonării și după 1 aprilie 2025. Dacă acest lucru nu va fi însă posibil, există câteva scenarii negative.
„Scenariul de bază asupra căruia insist este continuarea acestei scheme care a asigurat prețuri corecte pentru români și competitive la nivel european, al 4-lea cel mai ieftin gaz, al 5-lea cel mai ieftin curent. Deci acestea sunt prețuri care i-au protejat pe români și mai mult decât atât, schema asigura și o predictibilitate de la o lună la alta. Eu de când sunt ministru se aplică aceste praguri de consum. Practic nu am intervenit deloc asupra modului în care funcționează schema”, a declarat ministrul Energiei la Digi24.
Clienţii unuia dintre acești furnizori trebuie să verifice constant ofertele disponibile pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), deoarece mulți furnizori pot introduce tarife semnificativ mai mari, ceea ce poate duce la facturi chiar şi de trei ori mai mari decât în prezent. În astfel de situaţii, Sebastian Burduja recomandă schimbarea furnizorului!
„Genul acesta de oferte sunt din partea unor furnizori care nu doresc să își păstreze clienții. Prima condiție pentru a avea concurență între furnizori este ca noi, în calitate de consumatori, să ne facem treaba. Deci noi trebuie să intrăm pe site-ul ANRE și să alegem cea mai bună ofertă. Schimbarea furnizorului în România este un lucru foarte facil, durează foarte puțin, se face online. Deci, dacă un român primește o asemenea ofertă, sugestia mea este să intre pe site-ul ANRE de urgență și să își schimbe furnizorul”, a precizat Sebastian Burduja.