Dacă aveţi astfel de „simptome”, nu întrebaţi nici medicul, nici farmacistul, ci daţi vina pe „Lunea Albastră” sau „Blue Monday”, aşa cum au denumit britanicii această zi din an, când foarte multe persoane pot manifesta stări de depresie.
Având deja o tradiţie în studiul celor mai bune şi mai rele zile „colective” din an, britanicii au deja lista de argumente pentru această zi – a treia zi de luni din an şi cea mai tristă din cele 12 luni de zile.
Astfel, în această zi mulţi dintre noi am putea să ne simţim mai apăsaţi ca oricând încă de dimineaţă, de aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, dar şi de cea din trafic. Sau, ne-am putea da brusc seama că nu prea mai avem bani în portofel, deoarece sărbătorile de iarnă ne-au făcut să scoatem şi ultimele rezerve pentru a petrece aşa cum se cuvine clipele magice din an.
S-ar putea adăuga şi orele mai puţine de lumină naturală, specifice perioadei de iarnă, precum şi perspectiva îndepărtată a vacanţei de vară.
Se spune că această zi din an ar fi fost calculată de către psihologul Cliff Arnall, după o formulă ştiinţifică în care au fost luate ca repere de calcul timpul rămas până la viitorul Crăciun, cheltuielile făcute şi datoriile acumulate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, precum şi lipsa sau abandonarea planurilor făcute în rezoluţiile de Anul Nou.
Arnall a scris prima oară despre „Blue Monday” acum 7 ani, într-un comunicat de presă pentru Sky Travel, un fost post de televiziune britanic pentru călătorii. El şi-a explicat atunci teoria prin „efectul de hibernare”, acesta fiind perioada de timp în care facem mai puţină mişcare fizică, ne simţim obosiţi, petrecem mai mult timp în casă şi consumăm hrană cu mai multe calorii.