1. Laşi treaba apărută în ultimul moment pe seama celorlalţi? Întotdeauna vor apărea proiecte pe ultima sută de metri a unei zile la birou. Dacă tu alegi mereu să le ignori şi să le laşi pe seama celorlalţi sau dacă eşti unul dintre manageri care nu a atribuit încă proiectele, atunci îţi vei atrage reproşurile colegilor, scrie Business Insider.
2. Îţi place să vorbeşti despre nimicuri chiar dacă alţi colegi sunt ocupaţi până peste cap? E greu să-ţi asumi o asemenea caracterizare, aşa că realizează cât vorbeşti în medie într-o conversaţie normală în comparaţie cu ceilalţi interlocutori. Şi trebuie să înţelegi că doar pentru că tu ai timp de vorbit, asta nu înseamnă că şi ceilalţi pot face acest lucru. Fii atent, poate colegii tăi încearcă să se sustragă conversaţiei.
3. Eşti mereu într-o poziţie foarte defensivă? Dacă te înfurii la cea mai mică aluzie că munca ta nu este perfectă, atunci colegii vor ajunge să evite să-ţi mai spună cu ce ai greşit pentru a nu se confrunta cu tine. Ca rezultat, vei vedea că o să găseşti problemele mult prea târziu pentru că nu ai primit sfaturi potrivite.
4. Te plângi de comportamentul oamenilor pe la spatele lor în loc să vorbeşti direct cu ei? Dacă ai descoperit vreodată că un coleg se plânge de comportamentul tău fără să-ţi spună ţie nimic, ştii cât de frustrantă este această situaţie. Dacă vorbeşti cu cineva direct, nu numai că le dai o şansă să-ţi răspundă, dar s-ar putea să afli informaţii noi pentru a vedea lucrurile într-o altă lumină.
5. Eşti negativist? Dacă urăşti lucrurile noi, sugestiile altor oameni şi pe tipul de la capătul culoarului, s-ar putea să fii morocănosul biroului. Morocănoşii cred că îşi demonstrează valoarea prin a arăta greşelile altora, dar dacă găseşti câte ceva negativ în fiecare sugestie, îţi vei pierde credibilitatea şi într-un final oamenii nu vor mai apela la sugestiile tale.
6. Îţi aduci viaţa personală la birou? Dacă vorbeşti mereu la telefon în apropierea tuturor (mai ales dacă în conversaţii sunt implicate ţipete, înjurături sau plânsete), dacă împărtăşeşti detalii despre cearta pe care ai avut-o cu partenerul noaptea trecută sau te plângi de ciuperca pe care o ai la degetul piciorului, ai putea să-i faci pe oameni să nu se simtă confortabil. Limitele profesionale sunt diferite de cele sociale, aşa că păstrează o anumită discreţie.
7. Întrerupi conversaţiile altor oameni? Dacă răspunzi la întrebări care erau adresate altor oameni şi dacă nu crezi că nu există o conversaţie privată la muncă, s-ar putea ca tu să fii cel care întrerupe mereu pe cineva la birou. Poate e dificil să rezişti impulsului de a nu întrerupe pe cineva odată ce a devenit o practică obişnuită, dar încearcă să-ţi aştepţi rândul şi nu interveni într-o conversaţie privată.
8. Îţi face altcineva treaba? Dacă ai colegi care muncesc din greu în timp ce tu te joci online sau îţi plănuieşti nunta, s-ar putea ca ceilalţi să te considere leneşul biroului. Această atitudine nu numai că îţi va îndepărta colegii pe termen scurt, dar îţi va ruina şi reputaţia şi posibilităţile de promovare pe termen lung.