Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora dobânda de politică monetară la 3,5% în a doua parte a acestui an, a afirmat, marţi, Ciprian Dascălu, economist şef la Banca Comercială Română (BCR).
„Dat fiind că prognozăm o inflaţie medie în acest an de 9,6 puncte procentuale şi o creştere medie de salarii de 7,2%, avem avem deja prognozat pentru anul în curs o creştere reală negativă a salariilor, ceea ce, în mod normal ar pune presiune semnificativă asupra consumului şi, chiar presupunând investiţii destul de mari în acest an, vedem o încetinire semnificativă a creşterii economice la 3,2%, de la 5,6%.
Ne aşteptăm ca Banca Naţională a României să crească rata de dobândă până la 3,5%, undeva în a doua parte a acestui an, unde vedem cam vârful ciclului. Totuşi, trebuie să menţionăm că, în condiţiile unui control strict al lichidităţii, rata relevantă pentru costul creditelor, pentru costul banilor, va rămâne rata de dobândă la facilitatea de credit cunoscută şi ca Lombard, care va fi de 4,5%”, a afirmat Ciprian Dascălu, la evenimentul „România încotro? Inflaţia şi prognoze macroeconomice pentru 2022”, potrivit Agerpres.
El a subliniat că, probabil, excesul de cerere va fi revizuit în jos „după ultimele date care au surprins negativ pe PIB şi după ce vom vedea practic inflaţia muşcând din venitul disponibil”.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României ( BNR ), întrunit în ședință în data de 9 februarie, a hotărât, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 sută pe an, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 10 februarie 2022. Totodată, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută, de la 1,00 la sută pe an, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.
De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.