Estimările NATO, primele de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina pe 24 februarie, se bazează pe datele colectate de autorităţile ucrainene, pe indicaţiile Rusiei şi pe informaţii din surse independente. Calculele standard privind victimele includ un număr de trei ori mai mare al răniţilor pentru fiecare militar mort în luptă, a explicat oficialul citat. La nivel oficial, NATO nu a anunţat niciun bilanţ al pierderilor umane suferite de armata rusă în Ucraina. „Estimările noastre se bazează pe ceea ce ne spun ucrainenii, pe ceea ce ne lasă ruşii să ştim, intenţionat sau din greşeală, pentru că se întâmplă erori în război, precum şi pe informaţiile pe care le obţinem din surse deschise”, a explicat oficialul citat.
Jens Stoltenberg a anunţat mobilizarea a opt grupuri de luptă NATO în Europa Centrală și de Est
Până în prezent, Rusia a anunţat oficial moartea a 498 de militari în Ucraina şi rănirea altor 1.500. Pe 21 martie, publicaţia Komsomolskaia Pravda a publicat scurt timp, iar apoi a retras, un bilanţ al Ministerului Apărării de la Moscova de 9.861 de morţi în conflictul din Ucraina.
Armata ucraineană a anunţat că armata rusă a pierdut 15.600 de militari în confruntări, în timp ce Statele Unite au estimat că sunt cel puţin 7.000 de militari ruşi morţi.
Miercuri după-amiază, surse militare ucrainene citate de postul britanic de televiziune Sky News au raportat moartea a încă unui comandant militar rus în Ucraina. Este vorba despre comandantul Brigăzii de infanterie marină 810 din zona Mării Negre. Potrivit publicaţiei The Times, comandantul militar rus a fost ucis în luptele din oraşul Mariupol. Acesta este al 15-lea comandant militar rus raportat ca fiind ucis în confruntările din Ucraina. Rusia nu a confirmat oficial aceste decese.
Vladimir Putin a ameninţat din nou ţările „neprietenoase”. Este vizată şi România
NATO va trimite echipamente în Ucraina pentru apărarea împotriva armelor chimice şi nucleare
Liderii NATO se pregătesc să trimită echipamente în Ucraina pentru apărarea împotriva armelor chimice şi nucleare, a declarat şeful alianţei, Jens Stoltenberg.
Vorbind miercuri, Stoltenberg a declarat că se aşteaptă ca, în cadrul unui Summit care va avea loc mâine, grupul să convină să ofere Ucrainei „sprijin suplimentar”, inclusiv echipamente pentru „protecţia împotriva ameninţărilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare”, precum şi asistenţă în domeniul securităţii cibernetice.
Iniţiativa ar fi prima dată când statele membre NATO au trimis provizii în Ucraina în mod special pentru a contracara armele de distrugere în masă, pe fondul temerilor tot mai mari din capitalele occidentale că Moscova le-ar putea folosi.
„Suntem îngrijoraţi de utilizarea armelor chimice sau biologice”, a declarat Stoltenberg, adăugând că NATO a remarcat „retorica periculoasă privind aremele nucleare” a preşedintelui rus Vladimir Putin. „Orice folosire a armelor chimice ar schimba total natura conflictului … şi ar avea consecinţe de mare anvergură”.