Organizaţia separatistă bască, de obicei, condiţiona asemenea iniţiative de dezarmare de eliberarea membrilor săi arestaţi de căte autorităţile spaniole, condamnaţi şi trimişi la închiasoare pentru faptele lor criminale.
Grupul inspectorilor din cadrul Comisiei Internaţionale de verificare (IVC), conduşi de Ram Manikkalingam, a prezentat vineri la Bilbao un inventar al armelor, muniţiei şi explozibililor aflaţi în posesia membrilor ETA, şi pe care aceştia le scot din circulaţie. Inspectorii au dat citire unui comunicat de presă, în engleză şi spaniolă, din care reiese că ei au putut verifica faptul că ETA a început un „proces de sigilare şi scoatere din circulaţie” a arsenalului, încă din luna ianuarie, iar faptele au fost filmate.
„Comisia are încredere că este un pas credibil şi semnificativ”, a declarat Manikkalingam. „ETA şi-a respectat angajamentul de a înceta asasinatele, atentatele, ameninţările şi escrocarea”, a mai spus el, cu referire la anunţul făcut la 20 noiembrie 2011, când organizaţia separatistă bască ETA semnala încetarea definitivă a luptei armate, scrie Agerpres.
Deşi orice pas înainte făcut de ETA, pe calea dizolvării, este considerat pozitiv, ETA nu are nevoie de verificatori ca să predea armele, fiind suficienţi agenţi de poliţie şi ai Gărzii Civile. „Este încă o etapă în procesul de punere în scenă pe care îl face ETA de când a anunţat, la 20 noiembrie 2011, încetarea efectivă a activităţii teroriste pentru că a fost învinsă”, a declarat ministrul spaniol de interne, Jorge Fernández Díaz.