În faţa a zeci de mii de partizani entuziaşti reuniţi pe un stadion din capitala Harare în această zi decretată zi de sărbătoare, Mugabe a jurat să „respecte şi să apere constituţia din Zimbabwe şi toate legile din ţară”. Legea fundamentală, relativ liberală pe hârtie, nu a fost adoptată decât în martie, dar preşedintele o poate modifica după cum doreşte, după ce tabăra sa a câştigat două treimi din locurile disponibile în legislativ.
Absent de marcă de la ceremonia de învestitură a fost premierul Morgan Tsvangirai, care a calificat scrutinul drept o „farsă enormă”. El a împărţit de voie de nevoie vreme de patru ani puterea cu Mugabe, în condiţiile în care ţările vecine i-au forţat să coabiteze pentru a evita un război civil într-un Zimbabwe ruinat de hiperinflaţie.
Deşi Curtea Constituţională zimbabweeană a apreciat marţi că alegerile de la 31 iulie au fost „libere, echitabile şi credibile”, opoziţia nu încetează să denunţe fraude masive. Mişcarea pentru Schimbarea Democratică (MDC) a lui Morgan Tsvangirai explică mai ales că sute de mii de alegători din oraşe – zonele care îi sunt cele mai favorabile – au fost sistematic excluşi de pe listele electorale, care nu au fost făcute publice decât în ultimul moment, ceea ce a împiedicat orice verificare serioasă şi, implicit, orice contestare.El a observat de asemenea că zeci de mii de persoane au fost „ajutate” să voteze de agenţi electorali apropiaţi de preşedinte.
Citeşte şi: Cel mai bătrân bărbat din lume a fost învăţătorul dictatorului african Robert Mugabe
În context, majoritatea ţărilor occidentale au condamnat un scrutin marcat, potrivit lor, de nereguli importante, iar Marea Britanie – fostă putere colonială – a mers joi până la a solicita chiar o „anchetă independentă”. „Sunt dezamăgit că rezultatul alegerilor a fost aprobat în timpul summitului Comunităţii de Dezvoltare a Africii Australe (SADC) weekendul trecut”, a precizat cu regret şeful diplomaţiei britanice William Hague într-un comunicat.