O nouă denumire pentru articolele fabricate în România este „DOR” – De Origine România, conform unei legi recent adoptate, ce are ca scop promovarea alimentelor autohtone. Cu toate acestea, etichetarea nu este obligatorie și poate fi aplicată doar la alegerea producătorului, care trebuie să depună un dosar la Ministerul Agriculturii pentru acest scop.
Magazinul gestionat de Ștefania Grama comercializează produse provenite de la peste o sută de producători locali.
„Încercăm să susţinem economia locală, producătorii locali. Clienţii noştri s-au învăţat să afle povestea din spatele produsului. Avem caşcaval românesc, din lapte din România. Acest produs are şi indicaţie geografică protejată”, a explicat Ștefania Grama, proprietar băcănie.
Și va avea și o nouă etichetă – DOR, însemnând De Origine România, conform unui proiect legislativ adoptat de Parlament. Pentru a beneficia de eticheta DOR, aceste mezeluri trebuie să îndeplinească mai multe criterii. În primul rând, materia primă trebuie să aibă origine românească, mai precis, carnea trebuie să provină de la animale crescute pe teritoriul țării. În plus, procesarea trebuie să aibă loc exclusiv în România.
Un cozonac poate primi logo-ul DOR doar dacă făina din care este confecționat provine de la cereale cultivate în România, iar laptele și ouăle sunt provenite de la animale crescute local. Chiar și nucile trebuie să aibă origine românească. Ingrediente precum stafidele, zahărul sau esențele, dacă nu sunt autohtone, nu pot reprezenta mai mult de 25% din totalul ingredientelor.
„Ajută clientul. Majoritatea asta vrem, produse româneşti. Tot timpul întrebăm: sunt din România?”, a explicat un client.
La începutul anului viitor ar trebui să vedem şi primele produse cu eticheta DOR. Până atunci, cine vrea să aibă logo-ul pe produse, trebuie să depună un dosar la Ministerul Agriculturii pentru a obţine un certificat în acest sens.
„E vorba de o schemă voluntară. Ajută la promovarea produselor româneşti la raft”, a declarat Aurel Simion, secretar de stat Ministerul Agriculturii.
În ultima perioadă au apărut mai proiecte care au propus tot felul de însemne pentru alimente. În aprilie, actualul premier spunea că vânzătorii trebuie să fie obligați să semnaleze cu tricolorul produsele românești. În mai, a fost propus proiectul adoptat astăzi. În iunie, a aprut ideea etichetării cărnii româneşti. În plus, există o etichetă şi pentru alimentele care conțin făină de gândaci, lăcuste sau greieri.
Citește și: Cât se pierde din greutatea unui porc după tăiere. Cantitatea cu care rămâi pentru consum