Copiii care încheie ciclul primar vor merge la petrecerea de absolvire numai cu acordul părinților și cu condiția ca aceștia să cunoască exact toate datele legate de eveniment. Dacă petrecerea este în localitatea de domiciliu, este mai simplu. Atât fetele cât și băieții vor avea o ținută corespunzătoare momentului — o ținută festivă, dar nu exagerat de elegantă. În acest caz, alegerea ținutei și responsabilitatea o au mai mult părinții, care vor avea grijă ca micii absolvenți să fie îmbrăcați frumos, în ton cu momentul de sărbătoare, dar nu trebuie să exagereze.
Băieții se vor îmbrăca în pantaloni și cămașă — în niciun caz tricou sau maieu — în culori vesele, dar asortate. Fetițele se pot îmbrăca în rochie sau fustă/pantaloni și bluză, cu un imprimeu vesel și o croială adecvate vârstei lor. De multe ori părinții exagerează în astfel de situații, îmbrăcând copiii ca pe un adult în miniatură. Total greșit. Copiii nu se vor simți confortabil, vor avea senzația că trebuie să joace un rol într-o piesă. Feriți-vă să îmbrăcați un băiețel de 9-10 ani în costum, cu cravată sau papion. Chiar dacă arată bine când îl priviți, nu se va simți bine între prieteni. La fel stau lucrurile în cazul fetițelor. Nu le îmbrăcați în rochii lungi sau cu mărgele/paiete aplicate. Și, foarte important, nu trebuie aplicat niciun fel de fard pe fața fetițelor, e ridicol pentru vârsta lor. La fel de ridicolă este și încălțămintea cu tocuri.
Dacă petrecerea are loc în altă localitate, veți avea grijă ca la plecare să puneți în bagajul micuților nu doar hainele pentru petrecere, ci și haine sport, pentru joacă.
Petrecerea absolvirii gimnaziului este o petrecere a adolescenților, aici ținuta poate fi deosebită, fără a exagera. Și în acest caz, părinții pot avea un cuvânt de spus. Fetele pot purta o rochie sau o combinație de pantalon/fusta și bluză, iar băieții pot purta pantalon și cămașă. Ies din discuție tricourile, oricât de moderne ar fi și orice etichetă de firmă ar avea. Fetele se pot farda discret, în culori pastelate, care să nu le facă mai mature decât sunt (sfatul mamei sau al dirigintei le poate ajuta). Încălțămintea cu toc conferă eleganță fetelor, scrie Agerpres.
Și în acest caz, dacă petrecerea este în altă localitate și deplasarea e de mai multe zile, trebuie luate în bagaj și haine sport, comode, pentru perioada care nu include seara petrecerii.
Absolvenții de liceu sunt tineri în cazul cărora aria de alegere a ținutei e mai largă. Pot fi încercate ținute de seară, atât pentru fete, cât și pentru băieți, ținând cont de locul unde are loc petrecerea. Dacă e la un restaurant ”cu pretenții”, fetele vor purta rochie de seară și încălțăminte cu toc, iar băieții — pantalon, cămașă și un sacou de vară. Dacă suportă cravata, pot purta costum. Atenție! Un băiat îmbrăcat în costum dar fără cravată nu ”dă bine”…
Dacă petrecerea e la o cabană în vârf de munte, nu-și au rost ținutele foarte elegante. Fetele pot purta o ținută casual — jeans cu o bluză sau un top deosebite, iar băieții pot purta jeans și o cămașă fără cravată.
Absolvirea facultății e un moment deosebit, care implică o ținută pe măsură. Tinerii pot alege între o varietate de ținute, în funcție de locul unde are loc petrecerea. Pentru un restaurant de lux vor fi alese ținute de seară — rochie din material fin, vaporos, cu o lungime care să permită dansul — în cazul fetelor; costum, cămașă și cravată asortate sau chiar smoking — în cazul băieților. Pentru o petrecere la munte sau la o pensiune se poate opta pentru ținută casual atât în cazul fetelor, cât și al băieților — pot fi purtate combinații de jeans cu bluză/cămașă, dar și rochii sau fustă și bluză/costum. Tinerele fete se vor farda în culori asortate cu ținuta, vor purta încălțăminte cu toc.
Pe lângă ținută, comportamentul la petrecerea de absolvire este foarte important. Micii sau tinerii absolvenți trebuie să țină seama de importanța evenimentului, de faptul că acest moment e unic și trebuie să rămână o amintire frumoasă. Copiii nu vor transforma locul de petrecere în teren de fotbal și nici în câmp de bătălie, iar tinerii vor fi precauți în cazul băuturilor alcoolice. Nimic nu poate fi mai disgrațios decât un tânăr (sau, mai grav, o tânără) în stare de ebrietate într-un moment festiv.
Petrecerea de absolvire trebuie să rămână o amintire frumoasă atât pentru elevi/studenți, cât și pentru cadrele didactice care participă la eveniment. Orice neînțelegeri ar fi avut elevii/studenții cu colegii sau profesorii, e cazul să fie uitate în acest moment. Distracția, buna dispoziție și dansul vor fi pe primul plan. Absolvenții vor face fotografii, schimb de adrese și numere de telefon între ei și chiar cu profesorii, păstrând decența și dovedind că sunt bine educați și manierați. Petrecerea de absolvire e un prilej de bucurie.
Citeşte şi: Ce nu ştiai despre regulile de bune maniere la masă