Etichete speciale DOR vor garanta clienților originea autohtonă a mezelurilor, conservelor sau a oricărui alt produs realizat cu materie primă din România. Produsele agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi îndeplinesc anumite condiţii ar putea fi etichetate cu denumirea „De Origine România”, prescurtat: „DOR”. Inițiativa este încă în stadiu de proiect de lege în Parlament.
Producătorii care vor solicita eticheta DOR ar trebui să demonstreze că toate ingredientele folosite provin din țara noastră, conform proiectului.
Inițiativa legislativă inițiată de Florian Emil Dumitru, deputat PNL, a fost semnată de peste 80 de parlamentari liberali. Aceștia sunt convinși că proiectul va satisface atât interesele producătorilor autohtoni, cât și pe cele ale consumatorilor.
„Supermarketurile au nevoie de astfel de produse care să fie etichetate conform și să poată să genereze campanii de promovare a produselor locale. România poate să producă măcar pentru consumatorul local hrană de calitate. Probabil că va fi o schemă de ajutor de stat pentru a susține activitatea de etichetare, ambalare, sortare”, a declarat Florian Emil Dumitru, deputat PNL, citat de Adevarul.
Producătorii din industria alimentară sunt sceptici.
„Proiectul teoretic este foarte bun; practic este aproape imposibil de implementat la anumite sortimente, cum sunt cârnații. În primul rând, e bine de știut că nu avem o fabrică de mațe românești. Piața este China, Pakistan, India”, spune Constantin Frusinoiu, producător de afumături din Buzău.
Citește și: Cât rezistă carnea de pui în frigider. Care sunt semnele că s-a stricat și nu ar trebui să o consumi
Producătorul buzoian mai spune că produsele agroalimentare etichetate cu DOR vor fi unele de nișă, deoarece foarte puține se vor putea încadra în cerințele legii. Mulți producători autohtoni aduc materie primă și din alte țări UE pentru că este mai accesibilă la preț.
„Toate, și porcul, și vita, și oaia, și condimentele, o să fie cu cel puțin 50 la sută mai scumpe decât cele care sunt de import. Dincolo au subvenții foarte mari, au abatoare imense, crescătorii imense, subvenții de la stat și nu putem concura cu Germania, Spania, Polonia”, declară Constantin Frusinoiu.