Într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro şi publicat la 15 martie, Valls a afirmat că aproximativ 20.000 de imigranţi romi din Bulgaria şi România, care locuiesc în circa 400 de tabere din ţară, nu au nici un interes să se integreze în societatea franceză.
Acest lucru se întâmplă, a precizat oficialul francez, ‘din motive culturale sau deoarece aceştia se află în mâinile reţelelor de prostituţie sau de cerşetorie’.
Valls, un socialist provocator, care a continuat intens criticatele politici de repatriere ale guvernului conservator anterior, a apărat raziile efectuate de poliţie pentru a desfiinţa taberele de romi din apropiere de Paris, Lyon şi Lille, invocând motive legate de sănătate şi siguranţă.
De cealaltă parte, ONG-ul ‘Vocea Romilor'(‘Voix des Roms’) a calificat comentariile lui Valls drept ‘minciuni concentrate’, menite să stigmatizeze o întreagă comunitate.
‘Acest interviu este un semn foarte rău’, a declarat ONG-ul într-o declaraţie. ‘El semnalează o înăsprire a unei politici aflate în vigoare încă din 2003, atunci când [fostul preşedinte] Nicolas Sarkozy a devenit ministru de interne’, a precizat organizaţia care militează pentru drepturile romilor.
Dincolo de intenţia de a depune o plângere în baza dreptului francez, ‘Vocea Romilor’ a declarat că va înainta ultimele comentarii ale lui Valls Comisiei Europene, care a pus la îndoială legalitatea politicii Franţei de a desfiinţa sistematic taberele ilegale şi de a repatria romii în Bulgaria şi România.
Expulzarea imigranţilor romi în ţările lor de origine ‘nu au fost niciodată o soluţie’ la problemă, a adăugat ONG-ul.
Franţa şi România, aminteşte EurActiv, au semnat un acord privind repatrierea voluntară a romilor în luna septembrie a anului trecut.