O nouă metodă de preparare a etnobotanicelor face ravagii printre adolescenţii din judeţul Galaţi. Medicii din unităţile de primiri urgenţe spun că numărul tinerilor ajunşi în stare gravă la spital a crescut de câteva ori în ultimele săptămâni.
„Sunt mama unui băiat de 18 ani, care nu poate să mai meargă la şcoală din cauza etnobotanicelor. În situaţia mea sunt zeci de alţi părinţi, cărora le este însă ruşine să vorbească despre dramele prin care trec copiii lor. Am descoperit întâmplător că băiatul meu fumează aceste ierburi. A ajuns acum de nerecunoscut. Refuză să mai comunice cu mine, doarme îmbrăcat, nu mai ştie de el. A uitat chiar şi să mai pronunţe cuvântul mamă”, îşi începe mărturia mama unui adolescent din Galaţi, pentru Viaţa Liberă.
„Ştiu mulţi părinţi care au ajuns să-şi retragă copiii de la şcoli, pentru a nu-i mai lăsa la cheremul traficanţilor. Ştiu că se întâmplă şi la ţară, unde distribuitorii sunt mult mai îndrăzneţi. Cu un salariu minim pe economie, trebuie apoi să-i asigurăm copilului un tratament care costă 900 de lei pe lună”, mai spune femeia.
După scoaterea din legalitate a produselor etnobotanice, numărul cazurilor care ajungeau la camerele de gardă ale spitalelor erau, în medie, de 12-14 pe lună. În doar primele două săptămâni din 2015, însă, la Spitalul Judeţean din Galaţi au fost înregistrate 44 de astfel de cazuri, mult mai grave decât de obicei.
„Sunt în general tineri. Aceste droguri le pun viaţa în pericol. Sunt mult mai agresive pentru organism. Dacă până de curând efectele adverse ale etnobotanicelor erau în general probleme respiratorii şi cardiovasculare, acum se adaugă şi efecte neurologice severe. La teste, nu am putut determina despre ce drog este vorba”, a declarat dr. Angel Trifan, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean.
Majoritatea tinerilor consumatori de etnobotanice ajung la Spitalul de Psihiatrie din Galaţi.
Autorităţile spun că la baza acestei situaţii nu ar sta un nou drog, ci mai mult modul de preparare a etnobotanicelor. Noua metodă începe prin cumpărarea de pe internet a unor îngrăşăminte chimice. Firmele care le distribuie au sediile de bază în SUA sau China, iar pesticidele pot fi cumpărate fără nicio restricţie. Îngrăşămintele sunt amestecate cu diverse plante cumpărate de la plafar, la care se adaugă acetonă sau otravă pentru şobolani. Amestecul este lăsat o săptămână la macerat, după care este pus în pliculeţe.