Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât drogurile clasice

Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât drogurile clasice, a declarat pentru AGERPRES dr. Adrian Abagiu, de la Centrul de Servicii Integrate pentru Tratamentul Toxicodependenţilor AENA din cadrul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".
Romania TV
07 aug. 2012, 17:05
Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât drogurile clasice

În 2000 se ştia că dintre consumatorii de droguri clasice injectabile 5% făceau endocardită iar acum, dintre cei care consumă etnobotanice 25% fac endocardită şi au fost comunicate cazuri de paranoia ireversibilă de epilepsie la trei luni de consum de etnobotanice, a arătat medicul.

„Ele au apărut ca substanţe în pliculeţe care aveau inscripţionat că nu sunt pentru consumul uman. Se comercializează ca soluţii pentru spălat geamuri, îngrăşăminte pentru plante exotice, săruri pentru baie. Agenţia Naţionlă Antidrog a estimat că sunt 250.000 de consumatori de etnobotanice, dintre aceştia cam 50% fumează, 18% se injectează. Grupul mare de consumatori este sub 18 ani, multe cazuri sunt la grupa 12 – 14 ani. Cu cât consumul începe mai devreme, cu atât degradarea se instalează mai rapid şi mai mult„, a detaliat medicul.

Abagiu a menţionat că până să apară etnobotanicele, în România era o populaţie relativ stabilă de consumatori de droguri injectabile, cam 18.000, potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, iar dintre aceştia aproximativ 90% erau în Bucureşti.

„În 2009, când au apărut etnobotanicele, numărul a crescut la aproximativ 250.000. Singurul judeţ unde s-a interzis apariţia magazinelor de vise a fost Sălaj. În opinia mea, cifrele sunt subestimate, sunt spre 500.000 de consumatori. Privitor la numărul celor infectaţi cu HIV, dintre consumatorii de droguri injectabile până la apariţia etnobotanicelor aveam maximum 8 – 9 pe an, în 2011, după ce s-a extins consumul de etnobotanice şi a scăzut numărul seringilor date la schimb, s-a ajuns la 120 cazuri noi cu HIV”, a punctat dr. Abagiu.

Potrivit acestuia, în timp ce consumatorii de heroină se injectează de 3-4 ori, cei de etnobotanice se injectează de 6-10 ori pe zi, aproape din oră în oră. Preţul etnobotanicelor a crescut, ele nu mai sunt legale iar dealerul ţine seringa la el şi injectează cinci oameni cu aceeaşi seringă, a subliniat medicul.

El a adăugat că, din cauza creşterii alarmante a cazurilor de infecţie cu HIV printre consumatorii de droguri injectabile, s-a făcut o analiză la nivel european şi s-a decis creşterea numărului de seringi distribuite în centrele de schimb şi achiziţionare a acestora.

Referitor la organizarea centrelor pentru tratarea dependenţei, dr. Adrian Abagiu a evidenţiat că legea drogurilor prevede că se pot asigura tratamente în structuri guvernamentale şi neguvernamentale care respectă criteriile de organizare a centrelor, însă o ordonanţă a Ministerului Sănătăţii stipulează că se pot organiza centre pentru tratamentul dependenţei numai în unităţile cu profil de psihiatrie.

„Noi am primit aprobare ca centru pentru că legislaţia spune că se pot aproba centre de Agenţia Antidrog şi Ministerul Sănătăţii. Noi avem de la Agenţie. Sperăm că se vor revizui şi reglementările Ministerului Sănătăţii”, a afirmat medicul.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol