Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât drogurile clasice

Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât drogurile clasice, a declarat pentru AGERPRES dr. Adrian Abagiu, de la Centrul de Servicii Integrate pentru Tratamentul Toxicodependenţilor AENA din cadrul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".
Romania TV
07 aug. 2012, 17:05
Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât drogurile clasice

În 2000 se ştia că dintre consumatorii de droguri clasice injectabile 5% făceau endocardită iar acum, dintre cei care consumă etnobotanice 25% fac endocardită şi au fost comunicate cazuri de paranoia ireversibilă de epilepsie la trei luni de consum de etnobotanice, a arătat medicul.

„Ele au apărut ca substanţe în pliculeţe care aveau inscripţionat că nu sunt pentru consumul uman. Se comercializează ca soluţii pentru spălat geamuri, îngrăşăminte pentru plante exotice, săruri pentru baie. Agenţia Naţionlă Antidrog a estimat că sunt 250.000 de consumatori de etnobotanice, dintre aceştia cam 50% fumează, 18% se injectează. Grupul mare de consumatori este sub 18 ani, multe cazuri sunt la grupa 12 – 14 ani. Cu cât consumul începe mai devreme, cu atât degradarea se instalează mai rapid şi mai mult„, a detaliat medicul.

Abagiu a menţionat că până să apară etnobotanicele, în România era o populaţie relativ stabilă de consumatori de droguri injectabile, cam 18.000, potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, iar dintre aceştia aproximativ 90% erau în Bucureşti.

„În 2009, când au apărut etnobotanicele, numărul a crescut la aproximativ 250.000. Singurul judeţ unde s-a interzis apariţia magazinelor de vise a fost Sălaj. În opinia mea, cifrele sunt subestimate, sunt spre 500.000 de consumatori. Privitor la numărul celor infectaţi cu HIV, dintre consumatorii de droguri injectabile până la apariţia etnobotanicelor aveam maximum 8 – 9 pe an, în 2011, după ce s-a extins consumul de etnobotanice şi a scăzut numărul seringilor date la schimb, s-a ajuns la 120 cazuri noi cu HIV”, a punctat dr. Abagiu.

Potrivit acestuia, în timp ce consumatorii de heroină se injectează de 3-4 ori, cei de etnobotanice se injectează de 6-10 ori pe zi, aproape din oră în oră. Preţul etnobotanicelor a crescut, ele nu mai sunt legale iar dealerul ţine seringa la el şi injectează cinci oameni cu aceeaşi seringă, a subliniat medicul.

El a adăugat că, din cauza creşterii alarmante a cazurilor de infecţie cu HIV printre consumatorii de droguri injectabile, s-a făcut o analiză la nivel european şi s-a decis creşterea numărului de seringi distribuite în centrele de schimb şi achiziţionare a acestora.

Referitor la organizarea centrelor pentru tratarea dependenţei, dr. Adrian Abagiu a evidenţiat că legea drogurilor prevede că se pot asigura tratamente în structuri guvernamentale şi neguvernamentale care respectă criteriile de organizare a centrelor, însă o ordonanţă a Ministerului Sănătăţii stipulează că se pot organiza centre pentru tratamentul dependenţei numai în unităţile cu profil de psihiatrie.

„Noi am primit aprobare ca centru pentru că legislaţia spune că se pot aproba centre de Agenţia Antidrog şi Ministerul Sănătăţii. Noi avem de la Agenţie. Sperăm că se vor revizui şi reglementările Ministerului Sănătăţii”, a afirmat medicul.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă primeşti bani din străinătate. Cum află ANAF de sumele transferate, de fapt
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Amenințarea invizibilă. Noul val de escrocherii care lovește România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH